Vineri, 17 Februarie 2012 18:12

Viitorul apartine celor care nu fac greseli in prezent

"Pornesc spre depasirea oricarui obstacol care apare in drumul meu avand credinta ca voi reusi, asemeni visatorului care crede ca este ceea ce spune si sfarseste prin a deveni ceea ce a spus ca este. Incerc sa fac in fiecare zi ceva care-mi place foarte mult si nu-mi fac griji in privinta unor lucruri viitoare care probabil nici nu se vor intampla. Energia acumulata datorita acestui fapt anuleaza lucrurile negative care se pot intampla oricui pe parcursul unei zile." - Laura Ciuhu (Interviu de Alexandru Raducanu)

Cu ce incepi, in opinia dumneavoastra, daca vrei sa reusesti in afaceri la o varsta tanara?
Mai intai, sa citesti foarte mult, sa inveti necontenit. Putini oameni fac acest lucru, desi este la indemana oricui. Cel care stie sa citeasca si nu o face este intr-o situatie mai nefericita decat acela care nu stie sa citeasca. Apoi, sa-i observi pe altii care au reusit. Sa muncesti pentru ei indelung si din greu si sa-i observi fara patimi, fara invidie, fara frustrari. Totodata, sa ai curajul sa devii independent. Independenta inseamna o multime de responsabilitati – nu intamplator multi oameni se feresc sa fie independenti, prefera o slujba anosta, cu sarcini fixate de altii si responsabilitati lasate in seama sefilor. Mai mult, sa ai obiective clare, precise si, cel mai important, sa-ti stabilesti termene – un obiectiv fara termen ramane un vis si atat. Sa inveti, in acelasi timp, sa faci vizibil tot ceea ce intreprinzi – aceasta se va transforma in faima, iar daca totul merge bine, in putere.
As concluziona cu versurile lui Ion Minulescu, pentru un bun start in afaceri: Asculta, priveste si taci!... / Asculta, sa-nveti sa vorbesti, /Priveste, sa-nveti sa cladesti / Si taci, sa-ntelegi ce sa faci...

Cum abordezi problemele de zi cu zi?
Fie ca merg la birou, citesc o carte, merg la sala de sport sau ma intalnesc cu prietenii, abordez tot ceea ce fac cu elan de viata, pun tot ceea ce am in tot ceea ce fac. Am ajuns la concluzia ca lucrurile bune nu mi se intampla doar mie, cum, de altfel, nici lucrurile rele. Mie mi se intampla doar sa traiesc si, cu cat analizez mai mult evenimentele din viata mea si le impart pe lucruri bune si lucruri rele, cu atat incurc totul mai tare.

Cum se descurca o femeie de afaceri in timp de criza?
Stim ca toata lumea este plina de probleme si greutati, toata lumea este in criza. Fiecare tara are probleme, are defecte. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti recunosti defectele. Cine nu-si recunoaste problemele lasa pana la urma loc acestora sa degenereze in dezastre.
Dar trebuie sa mai stim ca, in context european, lucrurile se indreapta mai usor. Nici o tara nu poate creste singura la aceleasi cote ca intr-o uniune puternica. Abia acum am inceput sa stim sa scriem proiecte europene, sa absorbim fondurile care ne sunt alocate de Uniune. Ignoranta stabila de pana mai ieri fata de sansele enorme ale strategiilor europene, fata de fondurile Uniunii Europene pe care nu stim sa le exploatam a fost pagubitoare pentru noi toti si implicit pentru tara.
Revenind la intrebarea dumneavoastra, ca sa reusesti pe timp de criza trebuie sa lucrezi in echipa si sa-ti evaluezi cat mai bine punctele slabe si punctele tari si sa vezi partile bune ale acestei conjuncturi economice. In limba chineza cuvantul criza se compune din doua notiuni: dezastru plus oportunitate. De aceea trebuie sa valorificam partea plina a paharului. Nimeni nu a avut vreodata probleme cu vederea fiindca a privit partea buna a lucrurilor.
In opinia mea, adevarata intelepciune pe timp de criza consta in respectarea lucrurilor simple pe care le facem deoarece ele ne pot conduce acolo unde ne dorim.

Cum ii poti conduce pe oameni in aceste timpuri, cum ii atragi de partea companiei?
Spunandu-le adevarul despre noi si despre companie, facandu-i partasi atat la succese, cat si la esecuri, creand impreuna un parteneriat.
Este necesar sa ne facem noi insine vizibili mai intai, iar apoi sa facem transparente toate procesele din companie: fiecare angajat trebuie sa participe atat la placere, cat si la durere. Multi manageri nu arata niciodata oamenilor din echipa lor directia generala in care se indreapta compania, previziunea bugetului, evaluarea veniturilor, ci se comporta ca si cum acestea ar fi informatii ultrasecrete. Insa ceea ce fac ei de fapt este opusul muncii pe baza de parteneriat. Oamenii se zbat in intuneric incercand sa atinga tinte pe care nici macar nu le vad. Cand toti vad imaginea de ansamblu, toti sunt implicati in aceeasi masura.
Succesul unei conduceri eficiente este dat de relatia pe care o cladesti cu echipa si de abilitatea de a-i gasi fiecarui om locul potrivit in companie.

Care sunt valorile esentiale in care credeti si cu care trebuie sa lucreze o femeie de afaceri?
O prima piatra de incercare este INCREDEREA. Cel mai greu este sa castigi respectul si increderea oamenilor. Pentru fiecare angajat trebuie sa ai un respect aparte. Am invatat ca un om are dreptul sa se uite de sus la altul doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Atitudinea fata de oameni este totul. Ei se comporta ca in oglinda. Daca tu esti optimist, si ei vor fi optimisti. Nu ai voie sa intri in panica daca nu poti realiza ceva. Sunt multe alte lucruri pe care poti sa le faci: ceea ce nu poti face nu trebuie sa fie o piedica in calea a ceea ce poti face.
La fel de importanta este DISCIPLINA in companie. Disciplina nu trebuie inteleasa in spirit cazon, disciplina militara. Intr-o companie inchegata disciplina inseamna sa faci ceea ce ai zis ca faci.
Urmeaza OPTIMISMUL. Cred ca tuturor ne-ar merge mult mai bine daca ne-am debarasa dintr-o data de toata vaicareala, pentru a ne putea concentra asupra a ceea ce avem de facut practic, asupra modului in care sa ne imbunatatim viata. Sa avem in suflet credinta ca orice dorim sa realizam este posibil, si vom indeplini totul cu bucurie si demnitate.
Si poate, in primul rand, ar trebui sa stea valorile noastre stramosesti, care sunt pana la urma valori universale: respectul, buna-cuviinta, pastrarea cuvantului dat, recunostinta.

Cum va raportati la liderii Romaniei de azi, ce va doriti dumneavoastra, ce-si doresc ei?
Inainte sa raspund la aceasta intrebare as vrea sa va impartasesc o experienta personala traita recent. Am avut ocazia sa-mi petrec sarbatorile de iarna in Thailanda si Cambodgia. Am luat contact timp de doua saptamani cu o lume pe care eu personal nu o pot descifra dupa primul contact. M-am intors acasa spunandu-mi Ce bine ca m-am nascut si traiesc in Romania!. Dintr-o data am constientizat ca exista multe valori si lucruri bune in aceasta tara si totul este sa avem dorinta sa le vedem. Eu recunosc ca pana la aceasta experienta nu le-am vazut, vedeam totul negru pentru ca aveam alte sisteme de referinta.
Revenind la intrebarea dumneavoastra si analizandu-mi propria experienta, mi-as dori ca in conducerea acestei tari sa fie lideri politici si financiari capabili sa vada doar lucrurile pozitive, sa nu-i critice pe cei care i-au precedat – consuma energie inutil si nu mai sunt capabili sa gaseasca solutii pentru problemele curente, pare ca nu pot intelege ca trecutul apartine istoriei, prezentul, celor care vor sa ramana in istorie, iar viitorul, celor care nu fac greseli in prezent.
Luptam cu totii pentru aceeasi nevoie de securitate materiala, pentru decenta, demnitate, libertate de optiune, dar si pentru o cauza mare in care sa credem. Marile prefaceri sociale, realizarile marete ale patrimoniului universal s-au facut in perioade de mare entuziasm popular. Acest lucru pare astazi utopic. La fel ca toti oamenii de afaceri tineri sau varstnici, ne dorim, inainte de toate, o legislatie simplificata, coerenta si unitara, o administratie publica flexibila, nebirocratica si binevoitoare, un climat de competitie onesta, sportiva.

Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Viitorul apartine celor care nu fac greseli in prezent