Luni, 15 Octombrie 2012 16:24

Parteneriatul – Succes sau Esec?

Fiecare fiinta umana paseste pe drumul vietii cu o inzestrare fizica si una intelectuala. Unii dintre noi, mai putini, si cu o "zestre" materiala. Acestia sunt, din punctul meu de vedere, si poate paradoxal pentru perceptia materialista actuala, niste "ghinionisti" pentru ca nu vor putea simti cu adevarat succesul.

Scopul primordial al oricarui individ este cum sa-si amplifice, cum sa-si puna in valoare aceasta tripla zestre de inceput. Este ca in pilda biblica cu talantii de aur pe care unul a stiut sa-i inmulteasca, iar altul i-a ingropat fara sa-i valorifice.
Dar in ce masura poti sa valorifici de unul singur cei trei talanti de aur, respectiv mintea, forta fizica si avutia proprie? Aici apare pentru prima data nevoia unui partener; dar de unde-l iei, cum il alegi, ce calitati sa aiba, ce defecte sa nu aiba?
Se spune ca suntem media oamenilor din jurul nostru. De aceea, alegerea partenerului de afaceri ar trebui sa fie pentru fiecare un proces de lunga durata bazat pe numeroase si diverse criterii de selectie pentru a fi siguri ca nu gresim, pentru a fi siguri ca putem construi alaturi de omul pe care l-am ales ca fiind partenerul nostru.
Fundatia parteneriatului in business, ca si a tuturor relatiilor interumane, este caracterul. Pe aceasta fundatie fiecare individ isi dezvolta calitatile personale care ar trebui sa-l faca "eligibil" pentru a deveni la un moment dat partener intr-o afacere. In aceasta logica, posibila lipsa de caracter reprezinta calea sigura spre esecul parteneriatului. Exista studii care arata ca 90% dintre toate greselile facute de parteneri sunt greseli de caracter si consecinte ale lipsei de incredere.
Sunt convinsa ca multi dintre noi ne-am intrebat cine ar trebui sa fie partenerul meu de afaceri?, iar raspunsul a sunat cam asa: Omul care te intelege, care iti stie cel mai bine slabiciunile, dar si punctele forte; omul cu un caracter ireprosabil care nu te va trada niciodata; omul care ar trebui sa te puna cel mai bine in valoare, omul de care se leaga sperantele tale de succes, poate uneori un "mic Dumnezeu" al tau in care crezi cu tarie, care iti va intelege orice problema; omul pe care il simti langa tine, in fata ta si in spatele tau. Pe scurt, omul care simte cel mai bine pulsul vietii tale.
Experienta mea m-a facut sa inteleg ca alegerea partenerului de business se dovedeste de cele mai multe ori mai grea decat alegerea partenerului de viata, si tot experienta m-a invatat ca performanta atinsa intr-un parteneriat este incomparabil superioara celei solitare, cand lupti de unul singur. Pare sa se inchida un cerc din care nu poti sa iesi daca iti doresti sa performezi in business. Desi este foarte greu, desi pare o utopie, totusi, pana la urma, unii dintre noi reusim sa ne gasim partenerul potrivit. M-am intrebat care sa fie secretul acestui succes, reusesc oare acesti invingatori sa-si foloseasca instinctele atat de bine incat sa-si gaseasca partenerul ideal, este o chestiune de noroc ori de destin sau este altceva?
Ce am constatat pana acum este faptul ca aproape toate parteneriatele – in business, arta, muzica, literatura – esueaza cu mult inainte de a-si fi atins maximul, devenind simple colaborari pe perioada determinata, desi atunci cand plecam la drum alaturi de partenerul nostru gandim amandoi o relatie pe termen lung, poate chiar pe viata.
Unul dintre criteriile care asigura succesul partenerilor il reprezinta punctul comun de inceput al parteneriatului. Dupa acest moment intra in joc calitatile personale care in mod normal ar trebui sa fie complementare pentru a asigura un echilibru si o armonie in cadrul parteneriatului. Un alt element important este si "viteza de deplasare" a fiecaruia. De regula, unul va alerga mai repede, iar celalalt mai incet, creandu-se in timp, de cele mai multe ori, o distanta intre parteneri, iar aceasta distanta nesesizata si neremediata la timp va conduce in final la ruptura. Prin reflex, aproape invariabil, noi, ca oameni, incercam sa gasim un vinovat si atunci apare intrebarea: Este vinovat cel care alearga prea repede sau celalalt care nu reuseste sa mentina ritmul? Un raspuns la aceasta intrebare este aproape imposibil de dat si un vinovat nici nu cred ca ar trebui sa existe. In fond, fiecare dintre noi este responsabil in egala masura in cadrul unui parteneriat. Din nefericire, resortul nostru interior este diferit. Ca urmare, comportamentul si performanta fiecaruia sunt diferite.
Cand realizezi ca ti-ai gasit partenerul potrivit, totul incepe sa capete sens in activitatea ta profesionala, incepi sa stii directia. In fiecare zi te simti in siguranta constientizand ca exista langa tine omul cu "puteri supranaturale" care te va ajuta sa rezolvi orice problema. Pentru ca el reuseste sa te puna in valoare, esti din ce in ce mai bun, incepi sa-ti valorifici la maximum potentialul. Impreuna reusiti sa aduceti valoare adaugata companiei, sa o pozitionati la un alt nivel competitional.
Paradoxal, dezechilibrele din cadrul parteneriatului incep sa apara odata cu rezultatele, ca o consecinta a faptului ca partenerului tau i se pare ca ai mai multa putere decat el. De cele mai multe ori, cauza acestei repozitionari o reprezinta invidia, unul dintre sentimentele care sunt cel mai greu de stapanit.
Din cauza unor lacune ale propriului sau caracter, el ajunge sa te suspecteze de rea-credinta in acapararea puterii in cadrul parteneriatului. Tocmai de aceea ii este greu sa accepte ca tu ai reusit sa castigi puterea prin propriul comportament care inspira incredere si respect. Acesta reprezinta momentul care, daca nu este bine gestionat, conduce in mod sigur la esecul parteneriatului. Totul se prabuseste, tot ce parea real devine ireal. Incep reprosurile, incepe lupta si, in scurt timp, fiecare tinde sa mearga pe propriul drum, crezand ca el are dreptate, ca el este cel mai bun. Este momentul in care ambii parteneri incep sa perceapa parteneriatul ca pe o competitie, desi, la momentul intrarii in aceasta relatie, fiecare si-a asumat sa puna in valoare calitatile celuilalt pentru a forma o echipa de succes.
De ce oare mereu se intampla acelasi lucru? Ce urmeaza dupa? Cine a avut dreptate? Sunt intrebari la care numai timpul, cel mai bun prieten si cel mai rau dusman, poate sa raspunda.
Astazi sunt aici pentru ca am invatat atat din succesul, cat si din esecul parteneriatelor pe care le-am avut si cred cu tarie in continuare ca drumul spre reusita nu este posibil decat intr-un parteneriat.

Articol publicat in Business Woman Magazine - 15 octombrie 2012.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.Comentarii  

 
+1 #1 Elena 24-03-2013 18:16
Este,intr-adevar o decizie foarte grea, atat cea de a alege un partener ci si, uneori, de a alege sa incheiem un parteneriat. Este o decizie grea aceea de a incheia un parteneriat pentru o persoana care pune cu adevarat suflet in parteneriatul respectiv sau, mai bine zis, care crede cu tarie in succesul acestui parteneriat. Dar, cum foarte bine ati spus in acest articol, un drum se defineste atat prin parteneriatele reusite cat si prin cele nereusite.
Citat
 

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Parteneriatul – Succes sau Esec?