Luni, 28 Ianuarie 2013 18:59

Munchen, un oras de care te poti indragosti

Trebuie sa recunosc ca orasul care m-a cucerit cu adevarat si de care ma bucur cu tot sufletul ori de cate ori am ocazia este Munchen. Mai ales pentru faptul ca este un oras civilizat, cu oameni civilizati, care - respectandu-se pe sine - stiu sa-i respecte si pe cei din jurul lor. Un oras in care chiar iti poti dori sa cresti un copil! Un oras in care succesul in afaceri si intensitatea cu care se fac acestea in acest punct capital al Europei si al lumii nu afecteaza modul in care oamenii stiu sa-si traiasca viata si sa se bucure de ea.
Plasat la doar 50 de kilometri de Alpi, bucurandu-se de vechi parcuri, care te asteapta cu linistea lor atat de placuta, Munchen este un oras istoric, atestat din 1158, un oras al artelor si al stiintei. Este insa si un oras al marilor companii, aici aflandu-se sediile celei mai mari companii de asigurari din Europa, Allianz AG, al gigantului concern de mecanica, constructii de masini si electronica Siemens AG sau al concernului BMW care, plasat in nordul orasului, in apropiere de Parcul Olimpic, si-a pus o noua amprenta asupra acestui minunat oras. Gazduind sediul Societatii Max Planck, cu institute de prestigiu din domeniul fizicii si pana in domeniul neurobiologiei, al psihiatriei sau al stiintelor sociale, precum si sediul Societatii Fraunhofer, cu institute specializate in domeniul stiintelor aplicate, precum si prestigioase universitati, nu e de mirare ca orasul se poate lauda cu rezultate remarcabile precum o serie de premii Nobel incepand cu Wilhelm Conrad Rontgen, in 1901, pana la Theodor Hansch, in 2005.
Cand ai la dispozitie cateva ore in care vrei sa evadezi intr-o alta lume, poti patrunde in universul atat de interesant al nenumaratelor muzee ale orasului. Munchen este un oras care stie sa-si puna in valoare istoria si sa se bucure de ea! Orasul are, din 1972, unul dintre cele mai moderne si originale metrouri, dar are si o retea extrem de comoda de autobuze si tramvaie, mai mult, primului tramvai care a circulat in Munchen in 1876 i-a fost dedicat astazi un original muzeu. In centrul orasului, in mijlocul zonei pietonale, te poti lasa insa invitat si de statuia din bronz a unui mistret pentru a intra intr-o veche biserica augustiniana, care gazduieste astazi un interesant muzeu al culturii vanatorii si pescuitului sau poti intra in impozantul muzeu dedicat berii si Oktoberfest-ului.
Insa, dincolo de farmecul acestui nesfarsit ansamblu de mici si inedite muzee, Munchen se poate mandri cu nenumarate castele si biserici, cu vechea si noua pinacoteca sau cu pinacoteca de arta moderna, care iti permit o exceptionala trecere in revista a picturii europene. Pentru a cunoaste mai indeaproape cultura si arta bavareza, nu poti rata Muzeul National Bavarez, iar cine este interesat de tehnica si de stiintele naturii nu poate ocoli Deutsches Museum, vizitat anual de peste un milion si jumatate de pasionati din lumea intreaga.
Fascinant este insa si Muzeul BMW, despre care este insa pacat sa povestesti, este o experienta ce trebuie traita…
Lista muzeelor, expozitiilor si spectacolelor cu care te incanta acest oras este aproape nesfarsita… Dar pe mine ceea ce ma bucura cel mai mult in Munchen este ritmul tonic cu care pulseaza aici viata de zi cu zi.
Incepand din Marienplatz, cu vechea si noua primarie, cu ceasul ce te incanta cu scene medievale animate de fascinantul lui mecanism, cu bisericile impunatoare, Peterskirche si Frauenkirche, cu zona pietonala, dar si cu cele patru mari bulevarde din secolul al XIX-lea, cu cladirile lor impunatoare, este mereu o bucurie sa redescoperi acest oras atat de discret si, in acelasi timp, atat de maret. E o placere sa te plimbi pe neoclasica Briennerstrasse, ce pleaca din Odeonsplatz spre vest, pana in Konigsplatz, in arealul artelor, pe Ludwigsstrasse, care - plecand tot din Odeonsplatz dar spre nord - te incanta cu minunatele ei cladiri, fara a uita insa de neogotica Maximilianstrasse, care porneste spre est, din Max-Joseph-Platz, cu al ei Teatru National, sau strada paralela, Prinzregentenstrasse, cu nenumaratele ei muzee…
Munchenul este, pentru mine, nu numai orasul muzeelor, ci si orasul celor mai placute restaurante si sali de spectacole. Este orasul in care ma simt ca acasa si fiecare zi petrecuta aici este o adevarata bucurie, indiferent cat de stresante ar fi problemele pe care le am de rezolvat si pe care nu intarzii sa le rezolv. (Foto: Stock.XCHNG)


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Munchen, un oras de care te poti indragosti