Miercuri, 27 Februarie 2013 11:15

De ce ne intereseaza energia verde

Am vazut, din pacate, ca pentru multi energia verde pare un moft care ar inghiti in mod inutil resurse excesive, acestia sustinand ca mai exista suficiente rezerve de carbune si petrol. Este adevarat ca, fata de previziunile pesimiste de acum 40 de ani, conform carora aceste rezerve ar fi trebuit sa se fi epuizat deja, productia de carbune si petrol nu a scazut, insa aceasta doar datorita unei evolutii mult mai rapide a tehnologiilor de prospectare si de extractie. Dar, chiar si cu aceste progrese, resursele disponibile sunt oricum in scadere, iar consumul - intr-o crestere rapida. In plus, ultimele decenii ne-au demonstrat ca problemele legate de poluare si de incalzirea globala reprezinta un pericol imens pentru viitor.
Din punctul de vedere al poluarii, un exemplu edificator il reprezinta fara indoiala si Orasul Groazei, asa cum este numit orasul rus Norilsk din nordul Siberiei, infiintat initial ca tabara de munca fortata in 1935 si devenit apoi oras in adevaratul sens al cuvantului, avand in prezent 134.000 de locuitori. Fiind unul dintre cele mai poluate zece orase din lume, eliminand in aer cantitati imense de azot, mono si dioxid de carbon, dioxid de sulf, fenoli, cadmiu, cupru, plumb, nichel, arsenic, seleniu si zinc, dar si substante radioactive precum strontiu-90 si cesiu-137, speranta de viata este aici cu zece ani mai mica decat cea normala. Emanatiile au fost atat de mari incat substantele eliberate in aer s-au depus apoi in sol, facand rentabila exploatarea acestuia pentru obtinerea unor metale precum platina si paladiul. Poluarea a fost si este atat de mare incat afecteaza inclusiv Finlanda si Alaska, in timp ce pe o raza de aproape 50 de kilometri in jurul combinatului de aici nu creste nici un copac. Sunt dovezi ce demonstreaza atat impactul dramatic asupra populatiei locale, cat si faptul ca poluarea nu mai poate fi privita doar ca un aspect local, ci si din punct de vedere al implicatiilor globale. Edificator este si accidentul din Bhopal, din India Centrala, unde, in 1984, a explodat o fabrica de pesticide, inregistrandu-se mii de morti, impactul asupra mediului fiind resimtit si dupa 15 ani.
Lupta impotriva poluarii nu este noua, conceptul de protectie a naturii, datand deja de la jumatatea secolului al XIX-lea, a preocupat biologi precum Humbold, Darwin sau Wallas, prima lege antipoluare fiind data de Parlamentul Britanic in 1863, prima societate atestata de protectie a naturii fiind fondata in Anglia in 1865, pentru ca dupa 1945 sa apara primele organizatii internationale preocupate de problemele mediului inconjurator.
Din pacate, rezultatele obtinute in urma nenumaratelor negocieri si a tratatelor semnate (insa nu de toate statele!) au dus la rezultate extrem de modeste, inclusiv in privinta protocolului de la Kyoto care, creat in 1997, a reusit sa indeplineasca cvorumul necesar pentru a intra in vigoare de-abia in 2004. Propunand reducerea emisiilor de gaze pana in 2012 cu 5% sub nivelul din 1990, rezultat evident neindeplinit, el a reusit totusi sa stimuleze diferite masuri de reducere a poluarii, chiar daca in multe privinte cu rezultate extrem de modeste. Acest fapt se datoreaza mutarii investiilor poluante in tarile sarace, care nu au semnat tratatul. Printre tarile puternic poluante se numara insa si Statele Unite ale Americii, cu peste 40% din totalul emisiilor de gaze de sera, si Rusia, cu peste 17%.
Este bine sa ne reamintim ca atmosfera, aerul pe care il respiram, este format in cea mai mare parte din azot (78%) si din oxigen (21%). Restul de 1% este format la randul lui din argon, dioxid de carbon, heliu si neon, carora li se adauga urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon, ozon, dar si fum, praf si alte gaze nocive. Dioxidul de carbon reprezinta doar 0,03% din atmosfera pamantului. Alaturi de freoni, metan, etan, oxizi de azot, hidrogen si apa, dioxidul de carbon reprezinta un factor esential in mecanismul efectului de sera. Acesta consta in efectul de incalzire globala cauzat de faptul ca razele infrarosii emise de pamant nu mai pot strapunge atmosfera, producand o incalzire suplimentara a pamantului. Daca efectul de sera ar disparea complet, temperatura medie ar cobora la -15 grade Celsius, ceea ce nu se poate intampla, in primul rand datorita prezentei vaporilor de apa alaturi de dioxidul de carbon, metan si ozon. Dar rata actuala de poluare ar putea in scurt timp sa duca la o dublare a cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera ducand la o crestere a temperaturii medii cu aproximativ doua grade Celsius sau chiar mai mult, producand astfel o topire accentuata a ghetarilor si o crestere a nivelului oceanelor, dupa unele studii cu pana la sase metri. Este motivul pentru care e mereu mai clara nevoia de a reduce poluarea in general si emisiile de dioxid de carbon in particular. Iar in acest sens principalul nostru aliat il reprezinta energia verde. Iata de ce este un subiect de interes si de ce cred ca sunt necesare campanii prin care toti sa ajungem sa constientizam importanta acestor lucruri! (Foto: Stock.XCHNG)


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele De ce ne intereseaza energia verde