Miercuri, 20 Martie 2013 14:11

Planeta este bolnava. Energia verde o poate salva

Chiar daca mai sunt persoane care contesta incalzirea globala, cantitatile imense de dioxid de carbon rezultate din arderea combustibililor fosili conduc la un adevarat dezastru. Astfel, anul 2012 a intrat pe pozitia noua in topul celor mai fierbinti ani de cand se fac inregistrari, adica din 1880, temperatura medie globala fiind cu peste un grad mai mare decat media anilor 1951-1980. In Statele Unite ale Americii aceasta crestere fiind de 1,8 grade. In plus, din acesti noua ani cu temperaturi record, opt au fost dupa anul 2000. Sunt date care provin de la NASA si National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA). Si tot NASA afirma ca planeta si-a pierdut echilibrul, ca se poate afirma ca deceniul urmator va fi mai calduros decat ultimul. Nu sunt estimari vagi, ci date calculate riguros pe baza masuratorilor provenind de la peste o mie de statii meteo de pe intreaga planta, la care se adauga datele provenind de la satelitii care monitorizeaza si temperaturile de la suprafata marilor si oceanelor.
Aceste fapte nu mai mira pe nimeni, caci - odata cu revolutia industriala - cantitatea de carbon din atmosfera a crescut enorm. Astfel, daca in 1880 dioxidul de carbon din atmosfera era de 285 de parti pe milion, el a ajuns acum la 384 de parti pe milion, cu riscul ca in secolul acesta sa se dubleze, ceea ce ar duce la efecte devastatoare. Atat timp cat nu se ajunge inca la pragul de la care evolutia devine ireversibila, adica incalzirea globala nu mai poate fi oprita, evolutia depinde exclusiv de noi. Iar cea mai sigura masura ce ne sta la indemana o reprezinta dezvoltarea rapida a surselor de energie verde pentru a elimina treptat combustibilii fosili ce conduc la aceasta escaldare periculoasa.
Consecintele incalzirii globale sunt dramatice si pentru Romania, studiile indicand o crestere probabila a temperaturii medii anuale pentru teritoriul Romaniei de 1,4 grade pentru perioada 2021-2050 si de 3,1 grade sau chiar 4 grade pentru perioada 2071-2100. Si asta in conditiile in care ultimii 14 ani au fost cei mai caldurosi din 1950 pana acum, iar nivelul marii crescand cu 3,1 mm pe an am inregistrat pentru intreaga perioada 1933-2004 o crestere de 26 de centimetri la Sulina si 12 la Constanta, in timp ce cresterea oceanului planetar pentru perioada 1870-2004 a fost de 19,5 cm.
In absenta unor masuri eficiente la nivel global predictiile tind sa devina tot mai proaste. Astfel, multi cercetatori estimeaza o crestere de peste 6 grade pana la sfarsitul secolului cu o posibila topire totala a calotelor glaciare si o crestere de pana la 10 metri a nivelului oceanelor. O disparitie a padurilor ecuatoriale ar complica si mai mult situatia, iar topirea completa a ghetarilor ar crea grave probleme din perspectiva rezervelor de apa dulce, atat pentru alimentarea populatiei, cat si din punct de vedere al pericolului de desertificare. Viata asa cum o cunoastem astazi ar urma sa fie grav afectata. Expertii apreciaza ca incalzirea va afecta sanatatea populatiei, infrastructura, rezervele de apa si agricultura, dand nastere la fenomene meteorologice extreme. Si - conform estimarilor mai multor cercetatori - s-ar parea ca ne apropiem cu pasi rapizi de momentul in care aceasta evolutie va deveni ireversibila.
Cu toate acestea, in multe tari, guvernele iau masuri foarte timide sau de multe ori prefera sa ignore problema. Aparent aceasta atitudine pare paradoxala si inexplicabila. In realitate, lucrurile sunt relativ clare. In primul rand, populatia nu este constienta de gravitatea acestor pericole si ca atare nu exercita o presiune reala asupra politicienilor, astfel incat pentru acestia poluarea si incalzirea globala nu reprezinta o tema electorala majora. In al doilea rand, este de remarcat ca energia verde si mecanismele de evitare a poluarii sunt inca scumpe si ridica probleme serioase de competitivitate intre state in functie de duritatea masurilor legislative adoptate, ceea ce face ca multe tari sa fie reticente in a se alinia cerintelor de promovare a energiei verzi si de combatere a poluarii. In aceste conditii, trece tot mai mult in prim plan teza sustinuta de multe personalitati interesate de aceste probleme ca o sarcina explicita ar trebui sa revina presei, singura care ar putea in mod eficient sa explice publicului larg riscurile reale cu care se confrunta chiar si generatiile actuale si cele si mai grave cu care se vor confrunta generatiile viitoare, daca nu se vor lua masuri serioase intr-un timp cat mai scurt.
De ce e atat de greu sa intelegem aceste pericole? In primul rand, pentru ca vremea este capricioasa. Incalzirea nu are loc in mod constant de la o zi la alta, de la un an la altul. Ci prin fluctuatii. Iar acestea conduc doar cu greutate la sesizarea de catre public a tendintei globale. Apoi sunt variatii mari de la un loc la altul, existand locuri unde aparenta este ca vremea se raceste fata de anii trecuti. Si acesta este un fapt real, pentru ca prima consecinta a poluarii, a incalzirii globale consta tocmai in perturbarea grava a mecanismelor globale, a curentilor atmosferici si oceanici, care duc la cresterea frecventei si gravitatii fenomenelor extreme. Astfel, seceta prelungita cu autoapriderea padurilor, frigul si zapada in zone unde acestea nu apar in mod normal, inundatii devastatoare, cresterea fortei si frecventei furtunilor si tornadelor si aparitia acestora in zone neobisnuite devin evenimente mereu mai frecvente, care pentru publicul larg nu au nici o legatura cu incalzirea globala, dar care sunt de fapt o consecinta a acesteia, lucru deja demonstrat. Din pacate, in ultimii ani, topirea ghetarilor montani a devenit un fenomen usor de observat pentru toti cei care strabat aceste zone in mod frecvent, ridicand chiar probleme de redesenare a granitei dintre Elvetia si Italia in zonele alpine dominate de ghetari. Iar anul trecut ritmul de topire a gheturilor in zona nordica a depasit de departe chiar si cele mai sumbre predictii, pentru ca de la un punct in colo aceste fenomene sunt autoamplificate, aparand mecanisme imposibil de prevazut care iau chiar si specialistii prin surprindere.
Totusi, lamurirea acestor lucruri nu poate fi realizata doar de presa. Eu cred ca este mereu mai evident ca se impune implicarea noastra, a tuturor celor care intelegem pericolele, precum si importanta energiei verzi, singura noastra sansa in fata dezastrelor pe care le implica incalzirea globala. In acest demers am incercat sa ma implic activ in ultimii ani. Si este doar un inceput… (Foto: Stock.XCHNG)Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Planeta este bolnava. Energia verde o poate salva