Miercuri, 17 Aprilie 2013 16:51

O companie numita ROMANIA

As dori sa vorbim astazi nu despre orice fel de companie, ci despre o "companie" care, prin valoarea activelor ei – nu doar materiale, dar si afective – intruchipeaza pentru noi caminul si linistea, averea si binele familiei noastre. Privita prin prisma viziunii mele economice, o astfel de companie este reprezentata de insasi tara in care traim, Romania. Dintr-o astfel de perspectiva, este o companie pe care ar trebui sa o percepem ca fiind a tuturor; dar din pacate, in prezent ea se comporta ca fiind a nimanui.

De fapt, Romania este un proiect, poate imperfect, inca ineficient, dar in care fiecare dintre noi joaca un rol nevazut. Fie ca vrem sau nu, suntem parte a acestui mecanism in care, desi datoria morala ca membri ai diferitelor comunitati nu ne stimuleaza suficient, ar trebui cel putin sa reactionam in virtutea spiritului de conservare; acesta ne spune la fiecare pas – de cand ne nastem – ca tot ce facem gresit se intoarce impotriva noastra, ne pagubeste si ne transforma viata intr-un calvar.
Din perspectiva economica, vad aceasta companie numita Romania ca un grup de 19 milioane de companii individuale legate intre ele, fiecare cu propriul ei manager; acesta elaboreaza un proces pe care si-l propune a-l parcurge in dezvoltarea companiei pe care o conduce. In esenta, mecanismul prin care o companie evolueaza rezida tocmai intr-un astfel de PROCES.
Extrapoland deci mecanismele celor 19 milioane de companii la nivelul "companiei mama", putem spune ca este nevoie si la nivel national de niste PROCESE pentru a face aceasta tara prospera. Mergand mai departe, este evident ca starea natiunii depinde de modul in care sunt elaborate si gestionate aceste procese. Desi locul si spatiul dedicate acestui articol nu-mi permit sa dezvolt un subiect atat de complex si de complicat, as vrea sa analizam totusi – cat se poate de succint, doar in esenta lor – procesele care ar trebui, din punctul meu de vedere, implementate la nivel de stat pentru a face prospera aceasta tara.
Pentru aceasta, continuand in logica paralelei lansate in deschiderea editorialului meu, sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie: presupunem ca avem in proprietate o companie cu multe active si resurse, pe care trebuie s-o facem sa genereze prosperitate in jurul ei; si, bineinteles, am incepe cu primul pas… Care ar fi acesta?
Economiile dezvoltate, care au ajuns acolo pe baza unei experiente de generatii, au aflat pe propria piele ca prosperitatea nu exista in absenta competentei manageriale si operationale.
Ce am vazut noi in "Compania Romania" de-a lungul a douazeci si trei de ani de functionare? O conducere reprezentata de catre o clasa politica niciodata preocupata de managementul/administrarea acestei tari; mai intai din nestiinta si lacomie, iar mai apoi din teama de a nu fi "detronata" de cei cu adevarat merituosi. Oricum, indiferent de domeniul in care activeaza, toti cei interesati de bunul mers al natiei au realizat astazi ca factorul hotarator este MANAGEMENTUL; problema insa este cat va mai dura pana cand isi vor uni vocile in a spune, sus si tare, ca nu mai putem merge mai departe fara o conducere competenta si responsabila.
Cand doua trupe se infrunta, victoria nu este obtinuta de cea in care fiecare soldat are cea mai buna pregatire, ci de aceea care are cei mai buni comandanti. Un faimos strateg spunea Nu ma tem de o armata de lei condusa de un catel, ci de o armata de catei condusa de un leu! Toti insa se intreaba: Unde gasim acesti comandanti? Ce calitati trebuie sa aiba? Cine isi asuma responsabilitatea "numirii lor"?...
Eu una sunt optimista: luand in calcul ca suntem 19 milioane de "lucratori" in aceasta companie – fara a-i pune la socoteala si pe romanii din afara granitelor tarii – am convingerea ca-i vom gasi.
Deci, problema nu o reprezinta lipsa resurselor umane, si nici formarea lor, ci modalitatea de evaluare a acestora; mai precis, cum facem aceasta selectie? Raspunsul unei logici de bun-simt este: accederea in functiile decizionale sa se faca pe baza de merit personal dublat de competenta si nu ca pana in prezent, pe baza de servilism si obedienta.
Desigur, usor de spus, dar greu de facut intr-o tara in care se minte si se manipuleaza atat de mult, intr-o tara in care gruparile politice reprezinta paravanul grupurilor de interes; pentru ca doctrinele si ideologiile au fost inventate pentru a ascunde adevaratele interese in ceata cuvintelor "ce din coada o sa sune"; ele au reprezentat momentul de apogeu al drumului parcurs de cuvant in pervertirea sa de la ratiunea pentru care a fost inventat (comunicarea gandurilor si a sentimentelor) pana la ascunderea adevaratelor intentii. Astfel se explica usurinta cu care sunt manipulati oamenii cinstiti, catalogati – in dispretul celor care le insala an de an asteptarile si sperantele – drept "prosti"; pentru ca acesti concetateni ai nostri, care de fapt tin in spate "Compania Romania", inca mai conduc sunt "oameni de cuvant".
Nu este de mirare, deci, ca masina Parlamentului greseste drumul pe care ar trebui sa poarte destinul unui popor fara nici cea mai mica parere de rau. Degradarea "Companiei Romania" din ultimii ani este profunda, interesul national se confunda adesea cu interesul politicienilor si al uneltelor acestora, functionarii de stat; imaginea institutiilor politice si administrative este la pamant. Nu meritele, ci inventivitatea infractionala a ajuns cel mai important criteriu de promovare a oamenilor alesi sa implementeze politici confuze si incerte; administratiile statului sunt pline de nepriceputi, de oameni fara coloana vertebrala si fara orizont. In acest fel, cu acele entitati administrate de manageri manati de alte interese decat cele ale propriilor companii, Romania poate merge direct catre faliment, cum se intampla in orice economie de piata.
Iata de ce am considerat necesar sa ma alatur – iar prin prezentul articol sa va solicit si pe voi sa o faceti – celor care afirma tot mai puternic ca soarta "Companiei Romania" trebuie pusa in mana unor oameni de caracter si priceputi. Avem nevoie de manageri, eventual tineri scoliti in institutii si organizatii cu reputatie recunoscuta pe plan intern si international; atentie, insa, nu inconjurati de intrigantii politici, gata in orice secunda sa-i manipuleze si, in cazul in care nu sunt de acord cu practicile lor de pana acum, sa-i denigreze si sa-i discrediteze in fata opiniei publice. Desigur, privind nivelul actual si comparandu-l cu cel la care ar trebui sa ajungem, incercarea ar putea parea descurajanta; dar iesirea din haos si mizerie presupune eforturi si chiar sacrificii, nu doar bune intentii.
Exista multi care critica ceea ce se intampla la noi, dar nimeni dintre cei care se perinda la conducere nu vine cu o strategie, cu o viziune pe termen lung care sa genereze ulterior actiunile zilnice, aducatoare de prosperitate – o strategie cinstita, realizabila, in care autorii ei sa-si puna intrebarea: Unde duc tara? Ce vrem sa facem din Romania?
In limitele proiectului nostru, ne-am asumat sa gasim tineri cu ADN de antreprenor, potentiali lideri de succes pe care sa-i ajutam sa se dezvolte. Se pare ca deja am gasit unul: este vorba despre Alexandru Olanescu – student anul III la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Nicolae Titulescu" din Bucuresti, pe care va invit sa-l cunoasteti in paginile revistei noastre la rubrica Economy&Politics.

Articol publicat in Business Woman Magazine - aprilie 2013.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele O companie numita ROMANIA