Marti, 23 Aprilie 2013 14:32

Orientul Mijlociu, o oportunitate reala pentru Romania

Romania are un potential real de crestere economica, iar fondurile nerambursabile creeaza premisele unei dezvoltari importante a industriei romanesti. Cresterea productiei necesita insa si asigurarea pietelor de desfacere, restranse in ultimul timp in special la zona euro. Si, din pacate, zona euro nu pare sa iasa prea repede din criza, pentru acest an fiind asteptata o contractie de 0,2%, conform versiunii preliminare a ultimului raport FMI. In schimb, a inceput sa se accelereze cresterea economiilor emergente mici. In aceste conditii, Romania nu poate sa-si permita sa ramana dependenta doar de piata europeana. Este necesar sa-si recastige vechile piete de desfacere. Si, in acest sens, o atentie speciala merita sa fie acordata Orientului Mijlociu, o zona cu importante resurse.
Timp de decenii Romania a reusit sa construiasca relatii excelente, atat cu Israelul, cat si cu tarile arabe si cu Turcia, realizand schimburi economice importante in zona. Multi dintre actualii oameni politici sau de afaceri din aceste tari au studiat in Romania si vorbesc romaneste. Multi sunt inca legati de spatiul romanesc. Sunt premise importante pentru a construi aici relatiile economice capabile sa ne asigure o piata de desfacere in continua crestere, menita sa compenseze pe de o parte reducerile volumului de export ce provin din contractia economiei zonei euro, iar pe de alta parte sa permita si o crestere reala a productiei romanesti. Este adevarat ca balanta de plati externe a Romaniei a inregistrat in ultimii ani o evolutie pozitiva, insa din pacate nu datorita cresterii exporturilor, ci a scaderii importurilor. Iar acum este timpul sa reusim sa asiguram si cresterea reala a exporturilor. Este singura forma prin care putem asigura o dezvoltare sustenabila a tarii.
Ne-am obisnuit, din pacate, sa privim Orientul Mijlociu mai mult din perspectiva starilor de tensiune din zona sau ca o destinatie turistica. In acest sens, Dubai, unul dintre cele sapte emirate care formeaza Emiratele Arabe Unite este astazi o destinatie turistica de exceptie. Cu un hotel impresionant de sapte stele, cu nenumarate recorduri mondiale, precum cel mai mare mall sau cea mai mare insula artificiala, Dubai actioneaza ca un adevarat magnet pentru turistii din intreaga lume, inclusiv pentru noi. Dar aceste proiecte de exceptie formeaza doar varful aisbergului, partea socanta, cu o incontestabila forta de seductie a unei economii dinamice, cu un volum imens de investitii. Ori dinamica acestei regiuni face tocmai ca ea sa necesite cele mai variate bunuri pe care trebuie sa le importe. Este o piata imensa pe care trebuie sa reintram si noi! Si, fara indoiala, avem suficiente atuuri pentru a reusi! In acest context, consider ca este nu numai oportun, ci chiar necesar ca in perioada urmatoare sa adaug activitatii mele de consultanta pentru dezvoltarea proiectelor de atragere a fondurilor nerambursabile, pe care am dezvoltat-o incepand din 2007, si consultanta pentru abordarea acestei imense piete de desfacere pe care o ofera Orientul Mijlociu. (Foto: Stock.XCHNG)


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus