Luni, 20 Mai 2013 11:07

Sa lasam Natura sa ne ajute din nou!

M-am reintors de Paste la Targu-Jiu, orasul meu natal, si am revazut frumusetile fara egal de pe malul Jiului. Am revazut – cu alti ochi, poate datorita ultimelor evenimente politice si economice – un loc special pentru mine, Sfanta Manastire Tismana. Acest lacas de cult, unic in lume prin frumusetea locului si a asezarii, a fost locul de zbucium si de creatie al marilor poeti Cosbuc, Toparceanu, Vlahuta. De data asta mi-a atras atentia cimitirul manastirii, un loc incredibil, de neimaginat, un loc de rascruce al linistii finale si al dorintei de impacare cu tine insuti. Am incercat imediat sa fac o paralela intre mormintele maicutelor, de o simplitate si o frumusete tulburatoare, si cavourile din beton ale celor care doresc sa-si exprime trufia omeneasca chiar si dupa moarte. Cu aceasta imagine in minte mi-am reamintit fulgerator ca toate realizarile acestui popor au fost obtinute cu sprijinul Naturii si chiar si acum, cand suntem intr-o criza economica parca fara sfarsit, se pare ca tot ea, Natura, este singura care ne poate ajuta din nou. Tot ceea ce trebuie sa facem este s-o lasam sa se exprime. Ea nu ne va cere nimic in schimb decat sa ne comportam bland, sa nu ne indreptam impotriva Ei cu violenta iresponsabila. Dar, din pacate, liderii politici, financiari si economici de astazi secatuiesc fara mila resurse ce nu se vor mai regenera niciodata.
Facem parte din Natura, suntem un produs si o componenta a ei si viata noastra depinde de existenta acestei diversitati biologice, de la aerul pe care il respiram si hrana pe care o consumam pana la starea de bine indusa de o simpla plimbare in natura.
Anii de aur ai petrolului si gazului se apropie de sfarsit. Agresiunea asupra factorilor naturali, despaduririle, reducerea si epuizarea resurselor au dus la destabilizarea naturii si poluarea insusi a mediului de viata in care ne-am nascut. Noi toti, intreaga specie umana, la fel ca si corpul nostru, depindem de sanatatea fragila a naturii in orice moment al vietii noastre. Natura nu este un depozit gratuit din care se pot sustrage bunuri la nesfarsit. Urmasii nostri ne vor judeca aspru nu numai pentru ce am facut gresit ci si pentru ceea ce nu am facut.
In ultimul deceniu energia verde a devenit o sursa importanta de electricitate in multe tari si a fost tehnologia cu cea mai rapida crestere din lume. Ritmul de crestere cel mai mare a fost in Europa, urmata indeaproape de China, SUA si Australia.
In cadrul Uniunii Europene, Romania si-a stabilit cu fermitate pozitia sa internationala ca o tara constienta de alternativa ecologica a productiei de energie si in acelasi timp, tocmai de aceea, ca o tara atractiva pentru investitori. Corporatii internationale importante au investit deja sume masive in producerea de energie utilizand sursele regenerabile. Urmarea a fost scaderea pretului energiei pe piata OPCOM cu peste 20% in lunile cu vant favorabil. Potentialul eolian al Romaniei a fost recunoscut de specialistii in domeniu, tara noastra fiind clasata pe locul al zecelea in lume in raportul Ernst&Young privind indicii energiei eoliene pe tari.
Romania, datorita bogatiei de resurse regenerabile, are in acest fel sanse sa genereze energie ecologica cu emisii reduse, aproape de zero, cu o securitate energetica mai mare, tinzand in urmatorii ani la autonomie energetica totala.
Cine vorbeste astazi de importanta energiilor alternative, despre oportunitatea dezvoltarii acestora si despre cat de valoroase sunt provoaca cel putin stupoare. Nimeni nu se mai indoieste de caracterul de urgenta al protejarii mediului planetar si de nevoia disperata de a gasi solutii pentru salvarea planetei, pentru oprirea incalzirii globale pana nu este prea tarziu.
Amenintarile la adresa naturii sunt mai acute decat cele economice si chiar sociale, iar pierderile cauzate de actuala criza economica sunt cu siguranta mai mici decat potentialul dezastru planetar care ar putea fi generat de pericolul incalzirii globale. In aceste conditii un sir de declaratii iresponsabile si lipsite de documentare, facute de la inaltimea unei pozitii guvernamentale, a uluit mediul de afaceri, a inhibat finantarile si a ingrijorat sau chiar alungat investitorii, reusind sa opreasca singurul sector care mergea, singurul domeniu in care Romania era in randul tarilor avansate din Europa si din lume. Este inadmisibil, ca membru al Guvernului, sa te lasi pacalit de tanguielile celor care urasc energia regenerabila, de ipocrizia celor care au interes sa tina in viata un sector minier in care carbunele este 50% pamant steril, ori a celor care au interese sa creasca pretul energiei.
In timp ce sursele regenerabile de energie devin din ce in ce mai populare in intreaga lume, la noi se produce degringolada de la nivelul Guvernului, de acolo de unde am asteptat stimularea economica, managementul performat al companiei numita Romania, inlaturarea piedicilor din calea celor care vor sa investeasca si sa creeze prosperitate in jurul lor.
Piata energiei verzi creeaza locuri de munca nu numai in domeniul construirii parcurilor ori al serviciilor de exploatare si mentenanta. Din ce in ce mai multe companii au lansat programe de cercetare, de dezvoltare, de intarire a retelelor de transport si de distributie prin investitii din resurse proprii.
In toate tarile lumii oamenii au cautat alternative pentru continuarea productiei de energie fara emisie de carbon si au investit sume enorme in cercetare si productie pentru ca viitorul se prezinta clar in favoarea surselor regenerabile. La noi a aparut la nivel guvernamental o gandire de "protectie sociala" populista de tip campanie electorala. Intr-o inimaginabila criza de ipocrizie a grijii fata de cetatean, s-a aratat cu degetul costul suplimentar cu certificatele verzi din factura consumatorului privat, unde apare o crestere de circa 5% pentru energia verde. In acest fel energia verde a fost pusa la zid; iata de ce o ducem greu in Romania, iata de ce nu avem bani, iata de ce traim prost. Este pentru prima data cand in factura de energie se pune vizibilitate pe o componenta de cost real, facand-o transparenta. Daca consumatorul roman ar cere explicatii din ce se compune restul de 95% din pretul energiei, oare cate procente reprezinta incompetenta si lenea functionarilor, cat la suta reprezinta furtul? De ce nu apare in factura, la fel de transparent, cat din restul de 95% sunt costuri obiective si oneste si cat reprezinta manevrele si clientela politica?
In incheierea editorialului meu as vrea sa va reamintesc ce a spus Kofi Annan, Secretar General ONU in anul 2002: Pamantul nu l-am mostenit de la parintii nostri, ci l-am imprumutat de la copii nostri. Si avem datoria sacra sa-l dam inapoi asa cum l-am primit. Cred ca fiecare dintre noi si mai ales cei responsabili de soarta acestei tari ar trebui sa-si aminteasca zilnic aceste cuvinte si sa lupte pentru salvarea Naturii. Doar Ea ne-a ajutat de-a lungul istoriei sa depasim momentele grele, doar Ea a fost sursa de inspiratie pentru creatiile marilor nostri artisti, doar Ea ne poate salva si de data asta, ne poate ajuta sa iesim din criza economica in care suntem de cativa ani. Trebuie doar s-o lasam sa ne ajute din nou.

Articol publicat in Business Woman Magazine - mai 2013.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Comentarii  

 
+1 #1 olimpia 02-06-2013 10:33
Buna,
Citesc de mai bine de 1 an revista "Business Woman". Astept cu nerabdare aparitia fiecarui numar.
Mi-a placut nespus de mult interviul Andreei Croitorul din cadrul rubricii "A personal dream".
Dati-ne de stire in paginile revistei cand va vedea lumina tiparului cartea acesteia "Femeia, o pasare Phoenix".
Mult succes in demersurile dvs. de-a sustine antreprenoriatu l feminin din Romania.
Citat
 

Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Sa lasam Natura sa ne ajute din nou!