Marti, 25 Februarie 2014 15:37

Sperante sub forma de… rezolutii la inceput de an

Daca, in plan social, Noaptea Anului Nou reprezinta trecerea dintre ani, in plan personal, ea marcheaza puntea intre dezamagirile din bilantul anului trecut si sperantele pe care le incredintam anului care abia incepe; este momentul care ne pune fata-n fata cu noi insine, cu dorintele si indoielile noastre.
Si toti – fara exceptie in randul efemeridelor ganditoare – mai mult sau mai putin constienti, mai mult sau mai putin manifest, ne propunem sa nu mai repetam greselile trecutului, in timp ce ne luam angajamente care ne-ar putea conduce la indeplinirea dorintelor inca in stand by. Luam, deci, decizii pe baza carora ne schitam planurile care ne-ar ajuta sa inlaturam confuzia legata de ceea ce ne dorim cu adevarat; adoptam, intr-un cuvant (neologism, evident), rezolutii.
Nu-i nimic nou: exercitiul stabilirii de obiective il deprindem de mici si il exersam in permanenta; este legat de nevoile autentice, reale si nu de ocazii calendaristice; este modalitatea noastra de a raspunde prin diferite alegeri oportunitatilor ivite in fiecare moment al propriei existente.
Inceputul de an, insa, are o incarcatura simbolica: de purificare (inainte de a patrunde pe o portiune de drum nealterata inca de reziduurile amare ale esecurilor); un drum pe care speranta unei noi extrageri la loteria vietii renaste. Simbolismul acesta are darul de a ne conferi o senzatie de optimism, intretinuta – bineinteles, printre altele – si de efuziunea creata de atmosfera sarbatorilor de iarna, care ne indeamna sa fim mai buni; si nu doar cu cei din jurul nostru, dar si cu noi insine; si, mai ales, in raport cu noi insine. Sau, altfel spus, sa ne stabilim noi standarde prin ridicarea propriei stachete, intr-un proces continuu de auto-depasire. Este un indemn la a ne acorda noi sanse, in NOUL AN.
Si chiar daca ritmul nostru personal nu corespunde cu cel calendaristic, momentul inceputului de an ne induce senzatia de nou inceput, cu impact asupra felului in care abordam planurile personale; pentru ca totul sta sub semnul schimbarii, al trecerii spre ceva nou, al evolutiei. Un moment in care indemnul pentru a reusi este suficient sa-ti doresti! pare mai realist decat oricand. Dar reusita nu survine chiar atat de simplu ci, mai degraba, tine de o planificare riguroasa a unor pasi foarte concreti. Tocmai de aceea, este nevoie de rezolutii.
Iar pentru a nu cadea in pacatul teoriei, voi enumera si cateva proceduri practice pe care le-am desprins din explicatiile economistilor comportamentali privind intelegerea felului in care reusim sa ne respectam promisiunile (cu deosebire fata de propria persoana). Acest proces poate fi influentat prin unele instrumente motivationale care combina o serie de factori sociali, cognitivi si emotionali.
Eu am ales cateva actiuni la indemana oricui doreste sa bifeze mai multe reusite in bilantul anului pe care abia il incepem:
1. Lista: intocmeste o lista cu rezolutii pentru noul an!... adica nu cu simple idei sau dorinte, ci cu decizii, hotarari ferme! De ce este importanta o astfel de lista?!... Prin stabilirea de obiective ne cream sentimentul ca ne controlam viata, careia ii oferim – si in acest fel – un sens. Este raspunsul nostru la incertitudinile cu care ne este presarata existenta, reactia fiintei rationale la pietrificarea in irationalitatea inactiunii; un raspuns prin care nu ne lasam la mana sortii – imprevizibila si, deci, incerta. Iar primul pas in aceasta directie il constituie organizarea logica a actiunilor, intr-o cronologie coerenta.
Totusi, este nevoie de o precizare: fii sigur ca fiecare rezolutie inscrisa pe lista este ceea ce iti doresti cu adevarat (fiindu-ti de absoluta necesitate, pe termen scurt, sau cu impact asupra viitorului tau, pe termen lung); altfel, are toate sansele sa nu fie indeplinita si, in loc de satisfactie, sa-ti provoace deziluzie; mai mult chiar, senzatie de neputinta, ceea ce te-ar conduce la descurajare.
2. Scrie... pentru ca scripta manent…! Si iata de ce ar trebui sa o faci:
a) pentru ranforsarea vointei tale in vederea indeplinirii obiectivelor propuse;
b) simpla vizualizare cu ochii mintii nu este de ajuns; prin detalierea etapelor necesare a fi parcurse, transformi scopurile propuse in actiuni concrete, vizibile (nu raman doar niste teluri utopice);
c) in plus, ai posibilitatea sa apelezi la scripta oricand doresti sa-ti improspatezi memoria, ceea ce te ajuta sa pastrezi raportul actiune-rezolutie, in timp ce-ti mentine viziunea generala care ar trebui sa te ghideze pe parcursul noului an;
d) scrie de ce vrei sa faci o anumita schimbare, respectiv abordarea sau atitudinea noua pe care ti-ai propus-o: iti justifica si intareste convingerea ca nu este un simplu moft;
e) scrie cum va fi dupa aceea: astfel realizezi o proiectie care-ti satisface in avanpremiera dorinta de auto-depasire;
f) scrie-ti chiar si o scrisoare… te ajuta sa-ti clarifici mintea (ca si cum ai fi obligat sa-ti expui in fata unei audiente lucrarea de licenta);
g) transforma-ti sperantele si dorintele in obiective specifice, masurabile, realizabile, relevante si delimitate in timp; iar REGULA DE AUR este: sa fie enuntate pozitiv!
h) stabileste-ti termene pentru evaluari periodice: te ajuta sa ramai focalizat (revazand si reevaluand detalii importante, care altfel ar putea sa-ti scape si sa afecteze rezultatul final). In plus, de cele mai multe ori, practica impune ajustari ale termenilor initiali; facute in timp util, acestea deblocheaza parcursul si deschid noi usi;
i) noteaza si scoate in evidenta chiar si cele mai mici realizari: ai nevoie de impulsuri care sa te tina in priza.
3. Extrovertire: nu tine doar pentru tine!... deoarece – de cele mai multe ori – unele schimbari, dar chiar si ce si cum gandesti ori actionezi ii intereseaza si pe cei din jurul tau (mai ales daca sunt afectati, direct sau indirect, intr-o masura mai mare sau mai mica). De asemenea, cei cu care interactionezi – si care ar putea contribui la finalizarea rezolutiilor tale – au posibilitatea de a te intelege si, astfel, de a-si ajusta abordarile care vin in intampinarea dorintelor tale.
Pe de alta parte, noi ne corectam comportamentul social, precum si mentalitatile si deprinderile asociate acestuia, doar prin feedbackul primit de la cei din jurul nostru. Din aceasta perspectiva, avantajul impartasirii planurilor tale celor apropiati este triplu:
a) cand iti faci publice rezolutiile este ca si cand ti-ai da cuvantul, iar aceasta te va face sa nu mai poti da inapoi; dupa cum stim cu totii, perceptia de onorabilitate in business – de foarte multe ori – face diferenta;
b) cei carora le impartasesti aspiratiile tale iti vor oferi, in schimbul increderii acordate, incurajarea lor; iar pe drumul de transformare a sperantelor in realitati ai nevoie de un astfel de sprijin;
c) nu vei mai fi doar tu cu tine insuti, cand slabiciunile te-ar indemna sa mai lasi de la tine: prin expunerea in public a rezolutiilor adoptate pentru noul an, orgoliul iti este pus in joc si nu-ti va permite sa nu te ridici la inaltimea asteptarilor celor care te privesc (si, poate, chiar s-au gandit sa te monitorizeze); iar cand este vorba si despre persoane care cred in tine, iar tu – la randul tau – le apreciezi parerile, efectul este de mare impact.
In aceeasi idee, cand vine vorba despre psihicul uman, factorii de influenta nu pot fi separati foarte clar ci, mai degraba, se vorbeste despre combinatii de astfel de agenti. Astfel, orgoliul interactioneaza cu si reactioneaza la factorul de perceptie materiala (cum ar fi motivarea financiara).
Puteti aplica un procedeu extrem de simplu si eficient, rezultat din experimentul elaborat de catre profesorul Karlan, Yale University. Cercetatorul a plecat de la observarea si analizarea comportamentului uman in legatura cu economisirea, respectiv cheltuirea banilor. Avand in vedere materialismul care influenteaza actiunile umane, el a aplicat pe un segment tinta de populatie urmatorul mod de actiune: in timp ce economisirea era recompensata, cheltuirea se penaliza. Concluzia a fost deosebit de relevanta: daca procentul de raspuns pozitiv la penalizare era destul de scazut, el a sarit de 70% cand a fost dublat de recompensa.
Procedand in mod asemanator, poti supune rezolutiile tale aceluiasi tratament: te recompensezi pentru succes si te penalizezi pentru esec. Daca-ti adaugi si o recompensa finala pentru fiecare etapa parcursa (cand atingi un mini-obiectiv), devii din ce in ce mai increzator in fortele proprii, capatand noi energii in urmarirea scopurilor propuse. In plus, imagineaza-ti ce distractiv este daca la fiecare pas reusit pui o suma intr-un cont, iar la final constati ca ai acumulat suficienti bani sa-ti oferi cea mai bine meritata vacanta, intr-un loc minunat, la care ai visat de multe ori… dar pentru care nu te indurai sa „rupi” din bugetele alocate problemelor curente!?
In functie de cat de timid esti, mai poti adauga un procedeu: iti poti face cunoscute rezolutiile pe site-ul companiei (intr-o rubrica special creata), pe blogul personal sau pe o retea de socializare. Efectele sunt cu mult mai intense, iar eficienta procedeului in realizarea celor propuse este cu mult superioara celui in care tu centrezi si tot tu dai cu capul (adica tu actionezi si tot tu te evaluezi); este vorba despre o judecata publica, venita dinspre cei carora le expui planurile tale si care – chiar daca este ceva mai aspra – este (de regula) obiectiva, reprezentand o privire din afara; in plus, acest barometru extern te si recompenseaza pe masura realizarilor.
In fine, cred ca ar trebui sa privim si la premisele necesare pentru cele mai bune rezolutii. Ei bine, cea mai profitabila este sa ne acceptam pe noi insine asa cum suntem: cu realism (chiar daca, uneori, avem nevoie si de ingaduinta), cu intelepciune si cu multa iubire. De ce este important?... Deoarece ar trebui – mai intai – sa te cunosti pentru a fi sigur ce trebuie schimbat!
Cum s-ar traduce acest sfat?... sa te vezi asa cum esti si, dupa ce te descoperi, sa te imprietenesti cu persoana pe care ai descoperit-o, acceptand-o cu tot cu faptele si trecutul ei. O astfel de abordare ar fi in consens cu intelepciunea unei vechi zicale orientale: Impaca-te cu trecutul tau pentru a nu-ti trai prezentul in mod jalnic si pentru a nu-ti ruina viitorul.
Deci, acorda-ti si un timp pentru meditatie, pentru o analiza introspectiva dublata de singurul dialog sincer pe care ti-l poti permite (fara presiunea ipocriziei impuse de cutumele sociale); stai de vorba cu tine insuti, folosindu-ti acel ochi interior cu care sa-ti scrutezi partea nevazuta si nemanifesta a sinelui propriu; incearca sa separi ce ai vrut de ce ai putut. Este o activitate pe care o poti desfasura oricand, oriunde, dar mai ales acum, inainte de a trece la intocmirea listei cu rezolutii care – pentru a fi si benefice – trebuie, neaparat, sa fie nu doar reale, dar si realiste.
Cu alte cuvinte, pentru ca in urmatorul bilant sa inregistrezi cat mai multe succese, ar trebui sa-ti asezi rezolutiile pe fundatia oferita de granita imperceptibila care delimiteaza a vrea de a putea.

Articol publicat in Business Woman Magazine - februarie 2014.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Sperante sub forma de… rezolutii la inceput de an