Joi, 27 Martie 2014 10:35

Felicitari de 8 Martie!

…ne-au fost adresate direct si am auzit aceste urari in numeroase ocazii, in aceasta zi. Dar, oare, o fi de ajuns?! Si ar trebui sa ne declaram multumite?
Au rasarit si ghioceii, simbolul anotimpului care readuce natura la viata, dar si simbolul dragostei aratate femeilor, la care se adauga respectul afisat mai mult sau mai putin formal, intr-o zi dedicata noua in mod oficial.
Astfel,
auzim ca… femeia este o fire sensibila, blanda, rabdatoare, o faptura minunata, frumoasa si romantica, dar care poate deveni - in acelasi timp - o buna profesionista, chiar simultan cu o mama harnica si gospodina etc.; aprecieri apartinand, in special, barbatilor, care se intrec in a recupera ori, eventual, a repara scaparile din restul anului;
se spune ca… femeia este centrul universului, femeia este egala barbatului, femeia este venita de pe Venus, in spatele fiecarui barbat de succes se afla o femeie, ea este cea care asigura echilibrul familiei etc.; afirmatii apartinand, cu precadere, feministelor;
se stie ca… femeia este mai cerebrala decat barbatul, emisferele creierului femeii lucreaza invers decat cele ale barbatului, femeia indura mai bine decat barbatul, nu doar durerile fizice, dar si pe cele psihice etc.; afirmatii sustinute cu dovezi rezultate in urma unor cercetari stiintifice;
In practica, insa, aceste aprecieri nu-si produc efectele logice, lucrurile stand destul de diferit; lumea de azi este, chiar daca ceva mai putin decat in trecut si doar in minoritatea societatilor care au reusit sa adopte un comportament civilizat, profund misogina; si nu rareori, in mod paradoxal, exista chiar si femei care impartasesc acest sentiment de misoginism vizavi de surorile lor de discriminare; mai mult chiar, nici in aceste societati nu putem vorbi decat despre suprafata mascata cu ipocrizie - de cele mai multe ori - cu legi si reguli a caror departare de realitate se masoara in ani lumina.
Si totusi… exista un consens in a accepta ca progresul umanitatii se datoreaza intr-o mare masura calitatilor cu care Divinitatea, in marea ei intelepciune, a inzestrat femeia: fie prin implicarea ei directa, fie prin influenta exercitata - in virtutea acelorasi calitati - asupra barbatului (decidentul/personajul in actiune); iar cand vine vorba de aceste calitati, nici cei mai misogini barbati nu le contesta pe cele cu care femeia nu doar ca le face viata traibila, dar le-o si infrumuseteaza; si totusi, cand calitatile dovedite si recunoscute in teorie ale femeilor le pun in pericol pozitia - femeile respective constituindu-se in redutabili competitori - aceiasi barbati devin extrem de antagonici.
Intr-un astfel de context al atitudinilor si mentalitatii specifice patriarhatului sunt intr-adevar performante demne de admirat - si un exemplu de urmat - realizarile de exceptie ale unor femei in diverse domenii de activitate.
Desigur, nu este nevoie sa vorbim aici de cele cu adevarat exceptionale - intrate deja in istorie - precum Indira Gandhi, Cleopatra, Ioana D’Arc, Marie Curie, Mata Hari, Caterina de Medici, Golda Meir, Ingrid Bergman, Margaret Thatcher, Nadia Comaneci etc. Acestea au fost recunoscute de istorie ca femei puternice, care au influentat - daca nu intreaga societate - cel putin domeniul lor de activitate. Dar, in fiecare comunitate si in orice moment exista femei care se dovedesc la fel de puternice ca barbatii; de fapt, in fiecare secventa a vietii sociale putem detecta - daca dorim si avem inclinatia necesara - consecinte ale puterii de care dau dovada femeile.
Una dintre „puterile” nebanuite - dar si rar pretuite - ale femeilor o reprezinta „puterea de munca”. O statistica din Statele Unite afirma, in urma cu un numar de ani, ca in 60% din familiile americane femeile sunt principalul contribuabil la bugetul familial. La aceasta se adauga faptul ca majoritatea acelor femei sunt si mame si/sau sustinatori ai unor parinti in varsta sau bolnavi. Iar aceasta nu poate fi considerata o situatie „americana” pentru ca semana leit cu cea pe care o vedem in jurul nostru, oriunde in Romania.
Ei bine, avem o zi a noastra, a femeilor, o data intr-un an. Dar v-as intreba: ce si cum ar trebui sa facem pentru a ne simti in fiecare zi pretuite, fara a astepta o simpla formalitate ca aceasta pentru a ne simti importante?... pentru a ne pune in valoare potentialul deja recunoscut de stiinta si practica de generatii?
Stiindu-ma pe mine si cunoscand foarte multe alte femei din tara aceasta, nu am nicio indoiala ca - mai devreme sau mai tarziu - vom gasi raspuns la aceste intrebari; si aceasta nu dintr-o pornire sau ratiuni feministe, ci mai degraba din ceea ce tine de inclinatia naturala pe care o avem noi, femeile, catre intelegere si armonie si pentru realizarea carora Dumnezeu ne-a inzestrat cu perseverenta si putere.
Si chiar daca nu sunt multumita cu o simpla formalitate, riscand sa sun si eu cam formala, nu ma pot abtine si va voi spune: LA MULTI ANI, DRAGI FEMEI!

Articol publicat in Business Woman Magazine - martie 2014.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Felicitari de 8 Martie!