Marti, 15 Aprilie 2014 16:10

Antreprenorii… singura scapare

Bineinteles, nu spun ceva nou cand afirm ca trecem printr-o perioada foarte grea, agravata de greseli si balbaieli politice a caror plata va fi uriasa si, poate, irecuperabila pentru economia Romaniei!
Dar, tocmai de aceea, avem toti datoria cetateneasca sa nu ne abandonam in mainile celor care nu dau semne - nici dupa 25 de ani - ca le-ar pasa in vreun fel de ce se intampla cu Romania, in general, dar nici in viata reala, in mod special; consider ca avem datoria sa mentinem o comunicare activa, deschisa si publica, in care analizele tuturor celor interesati sa se coaguleze, eventual, in initiative cu impact asupra propriei noastre soarte.
Cauzele dezastrului sunt multiple, printre cele mai distrugatoare numarandu-se:
- lipsa continuitatii in administrarea institutiilor statului
- grupurile de interese din Parlament
- lacomia, necinstea si cinismul manifestat in politica
- birocratia
- lipsa unor masuri minimale de incurajare a initiativei si sustinere a intreprinzatorilor
Rezultatul unei asemenea administratii il vedem azi, dupa 25 de ani de la ceea ce s-a vrut a fi o schimbare radicala: o populatie fara speranta, 70% din cetatenii acestei tari neparticipand nici macar la vot (pentru a-si exersa un drept fundamental, castigat cu pretul unor vieti omenesti!). Am discutat cu multi oameni de afaceri; toti sunt descurajati, obositi si fara orizont, cedeaza unul cate unul… catre ce ne indreptam si unde ajungem?! Confuzia domneste in toata tara, la toate nivelurile, dar - ce-i mai grav - in economie, unde orice actiune a unui intreprinzator este asociata cu un risc imens; adica este afectata chiar inima care ar trebui sa pompeze sange in structurile statului si sa aduca prosperitatea mult visata in comunitatile romanesti. Drept urmare, chiar si cei mai optimisti si increzatori, pana mai de curand, incep sa-si piarda speranta intr-o revenire in viitorul apropiat.
Am intrat in Europa cu sperante mari, cu hotarare, cu entuziasm, dar Europa pare a ne trata cu lipsa de solidaritate si chiar cu indiferenta, daca nu de-a dreptul cu dispret, uneori. Cu 10 ani in urma, romanii erau purtati de un val de incredere caracteristic marilor evenimente din tumultoasa istorie a poporului roman; erau admirati de catre cei din interiorul UE si invidiati de catre cei care se uitau cu jind catre UE, asteptand la coada sa le vina si lor randul. Dar, dusi de euforia acestei realizari cu adevarat istorice, ei nu intrevedeau la acea vreme cat de greu le va fi lungul drum de la dictatura la democratie, un drum care - la romani - a trebuit sa treaca (tot prin vointa politicienilor) prin democratia originala, unde se pare ca s-a impotmolit pentru o perioada greu de previzionat. Toti am asteptat un miracol, ca si cum la intrarea in UE era de presupus sa ni se faca un cadou urias, fara sa constientizam ca gratis este - de cele mai multe ori - mai scump sau mai prost.
Treptat, am inceput sa intelegem ca la temeiul unei societati prospere sta DOAR MUNCA!
Dar CUM si CINE sa ORGANIZEZE MUNCA in Romania? Cum sa creezi plusvaloare, cum sa inspiri oamenilor elanul necesar muncii, cand NIMENI din administratia statului nu misca un deget in directia incurajarii si stimularii intreprinzatorilor? Cand, dimpotriva, un administrator de firma este privit ca un dusman al statului, al unui stat care si-a triplat aparatul neproductiv si - in buna masura - inutil, un stat care doar consuma, inghitind banii din munca celor care, de bine, de rau, ii produc prin bunurile necesare tuturor celorlalti membri ai societatii. Si aceasta in pofida faptului ca ei lupta si cu povara unui sistem fiscal care ii asupreste prin impunerea a sute de taxe si impozite.
NIMENI dintre cei care se grabesc sa se urce in ierarhia de partid si executiva - ajungand sa decida soarta acestei tari - nu intelege nici azi ca bogatia si bunastarea, generate de productia de bunuri, pot aparea doar intr-un climat de incredere, de relaxare fiscala si de sustinere a initiativei individuale din partea statului; bineinteles, vorbim despre un stat normal, de drept si nu unul inconstient si iresponsabil, care nu intelege ca, fara intreprinzatori, fara serviciile si productia de bunuri pe care acestia le genereaza, el insusi se prabuseste odata cu economia.
Am crezut ca in tara noastra, saraca inca de la inceputul drumului ei spre democratie, dar si mai grav chiar, saracita sistematic de atunci incoace, putem lua de-a gata si sa introducem formele civilizatiei europene. Si, poate, am fi reusit, dar ne trebuia pentru aceasta o generatie de politicieni si functionari de stat care nu doar sa gandeasca limpede, dar sa fie si scoliti cat macar sa stie sa scrie si sa vorbeasca corect si coerent. Se potrivesc acesti oameni din ministere, agentii, institutii centrale si locale cu noua stare de lucruri, cu cerintele unei economii moderne? Nu, in niciun caz! Cum sa functioneze compania numita ROMANIA, cand toti o saboteaza, o storc, o violeaza, o terorizeaza? Tamponarea si franarea activitatii private, inhibarea oricarei initiative individuale - denumita de catre ganditorii democrati motorul capitalismului - genereaza teama de a mai intreprinde ceva in aceasta tara.
S-a intrebat vreunul dintre geniile cu care s-au laudat guvernarile din 1990 incoace ce inseamna sa fii administrator? Nu s-a intrebat, caci, daca ar fi facut-o, ar fi aflat ca, in momentul in care ai fost ales pentru pozitia respectiva, ai fost investit cu o responsabilitate uriasa: de fapt, ti s-au incredintat modernizarea statului si bunastarea poporului; din acel moment, acea persoana trebuia sa gandeasca pentru cel care nu are orizontul necesar sa gandeasca, sa cumpaneasca darile si taxele in asa fel incat sa poata fi platite fara a aduce platitorul in genunchi, sa le deschida oamenilor ochii pentru a vedea ce el putea vedea de la nivelul pozitiei sale, sa-i faca sa inteleaga ce au de facut si - prin masurile luate - sa-i ajute SA SI FACA!
De asemenea, nu cred ca spun ceva nou cand constat ca singura grija a guvernantilor - indiferent de culoarea lor politica - este de a se mentine la putere, nicidecum de a sprijini initiativa antreprenoriala si dezvoltarea economiei. Nu doar ca nu exista nicio incurajare, niciun stimulent, nicio incercare minima de a-i sustine pe antreprenori, ci dimpotriva, acestia sunt intimidati cu zeci de controale, franati de procedurile stufoase ale birocratiei consumatoare de timp si resurse, abandonati intr-o lupta si asa grea din cauza crizei globale.
Oare cati dintre politicienii romani au facut dovada unei gandiri logice, a unor abilitati si - mai presus de toate - a unui CARACTER necesar pentru a intelege si promova criteriile eficientei economice si ale civilizatiei in statul de drept? Spectacolul politic actual a dezamagit si a descurajat chiar si pe cei mai puternici si echilibrati dintre noi, reusind sa inroleze la vot pe cei mai slabi si vulnerabili cetateni, amagindu-i cu o pomana electorala pe termen scurt.
Asa se explica de ce, in loc ca locuitorii comunelor sa aleaga primar pe cel mai harnic, cel mai de treaba si cinstit consatean, ei aleg pe cel mai guraliv, descurcaret si darnic (in pomeni electorale si promisiuni mincinoase). Iar daca la baza societatii s-au instaurat asemenea mentalitate si obiceiuri, nu este nicio mirare ca si pe restul ierarhiei politice ajung sa se catere cei care corespund acelorasi criterii. S-a cristalizat deja convingerea ca politica este cel mai sigur drum spre parvenire in societatea romaneasca, de acumulare de bogatii si de favoruri; sigurul lucru de care ai nevoie este o forma primara de istetime, numita VICLENIE. Astfel de modele au indus incetul cu incetul publicului - in special in randul tineretului - perceptia ca, daca esti mediocru si viclean, ai toate sansele sa reusesti!?
Asa incat, ma intreb: unde este locul intreprinzatorului onest si muncitor in acest haos in care meritul si munca nu doar ca nu au valoare, nu doar ca nu sunt incurajate, dar sunt de-a dreptul desconsiderate?
Cred ca totusi, ar fi cazul sa se intrebe si altcineva: oare ce ar insemna daca - fie si numai pentru o luna de zile - toti antreprenorii acestei tari nu ar mai plati impovaratoarele taxe si impozite?!...

Articol publicat in Business Woman Magazine - aprilie 2014.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Antreprenorii… singura scapare