Miercuri, 23 Iulie 2014 08:11

Exista AFACERI dupa CRIZA?...

Cam asa as putea parafraza deja cunoscuta sintagma exista viata dupa moarte?, care exprima nevoia dintotdeauna a fiintelor umane de a gasi o speranta in fata infricosatoarei morti.
Despre moarte auzim de cand ne nastem, citim apoi despre ea, o vedem in filme, la TV si oriunde in jurul nostru; este ceva care ne invaluie, se intampla in paralel cu viata, ea, moartea, fiind chiar – dupa unii – parte a vietii, respectiv ultimul ei act. Dar ajungem sa constientizam cat suntem de vulnerabili doar atunci cand moartea loveste in interiorul universului nostru; abia atunci intram in panica, ne cuprinde sentimentul de anxietate si – cand nu gasim rapid solutii la pericolul detectat ce se apropie in galop –, incepe sa ne cuprinda disperarea.
In calitate de antreprenori, nu ati trecut prin stari asemanatoare in ultimii ani, anii marcati de criza? Eu, da. Nu mi-am propus sa fac o analiza psiho-filozofica si nici nu ma aventurez in psihanaliza cu intentia de a-mi exprima pesimismul; dimpotriva, este o simpla reflectare asupra starii de lucruri din mediul de afaceri si – desi cuprinde si regrete, daca nu chiar si un anumit repros – vine sa-mi intareasca determinarea cu care m-am aruncat in vartejul antreprenorial, in ciuda varstei si a lipsei de experienta de la acea data.
Totusi, chiar si asa, eram avertizata cu privire la volatilitatea afacerilor; o statistica din SUA facea cunoscuta o cifra oarecum infricosatoare: la fiecare 60 de secunde o afacere se inchidea! Daca te opreai din citit la acea prima cifra, nu cred ca te mai apucai vreodata de afaceri!?... noroc ca urma o cifra mai incurajatoare, datatoare de speranta: la fiecare 59 de secunde o alta afacere se deschidea. Adica cele 2 cifre aratau cum piata afacerilor se misca, totusi, in sens pozitiv; mai precis, crestea, chiar daca in ritm de melc. Iar aceasta in ciuda faptului ca prima cifra crea impresia coplesitoare a unei prabusiri continue, imaginea unui numar impresionant de esecuri alaturate intr-un lant nesfarsit remorcat de un vector negativ. Si astfel, chiar daca specialistii constatau cu acea ocazie ca dezvoltarea mediului de afaceri, deci si a economiei, era minima, ei continuau sa spere in timpuri mai bune; si asta pentru ca acele date veneau dupa o perioada in care cifrele fusesera mai intai inversate, iar mai apoi egale, pentru o alta bucata de timp; cu alte cuvinte, dezvoltarea stagnase, dupa o perioada de recesiune. Traim, deci, vechea teorie a dezvoltarii ciclice a economiei, inca valabila, dar pe care modernizarea ne obliga sa o upgradam prin includerea in noile calcule a factorilor aparuti in procesul globalizarii; deoarece, ne place sau nu, aceste efecte adverse/secundare ne sunt livrate odata cu reteta modernismului, fiind incluse in pret.
Daca ar fi sa ma conduc dupa propria perceptie a perioadei post-criza actuale, probabil ca ar trebui sa fiu destul de pesimista in ce priveste viitorul propriilor mele afaceri. Totusi, nu pot sa nu tin cont de contextul general, atat intern cat si international in care suntem obligati sa operam; iar la aceasta as adauga unele cifre incurajatoare din ultima vreme. Pe de alta parte, doza de optimism este intretinuta si de faptul ca, uitandu-ma in istorie, mi-am dat seama ca ceea ce s-a petrecut in Romania Uniunii Europene la inceput de secol XXI nu este cu nimic diferit de alte episoade din economia mondiala, de aiurea si de oricand; poate doar obscuritatea originilor si rapiditatea propagarii acestei crize, influentate de tehnologia momentului si structura globalizata a relatiilor economice, sa difere.
Dar, ca la orice moneda cu fata si revers, exista si partea buna a intamplarii; aceiasi factori care au influentat in sens negativ actioneaza si in sens invers, de restaurare a vechiului echilibru.
Asa cum spuneam, din experientele negative rezulta multe lucruri de invatat pentru a acoperi acele goluri care au perturbat bunul mers al vietii, in general, dar si pe cel al afacerilor, in special; caci, evident, acesta-i motorul evolutiei. Istoria a dovedit ca, dupa fiecare astfel de incercare dureroasa si paguboasa, afacerile s-au inmultit cu si mai mare viteza, gradul lor de sofisticare a crescut, in timp ce alti oameni obisnuiti au capatat mai mult curaj si au devenit antreprenori; iar antreprenorii care au reusit sa traverseze aceste perioade si-au descoperit cu surpriza noi valente si s-au avantat mai abitir in valtoarea afacerilor.
Deci, pentru noi, cei care am reusit sa traversam furtuna crizei, cred ca ar putea fi valabila zicerea atribuita lui Nietzsche: Ce nu ma omoara ma intareste.

Articol publicat in Business Woman Magazine - iulie 2014.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Exista AFACERI dupa CRIZA?...