Joi, 30 Octombrie 2014 16:37

AFACERILE ROMANESTI si RAZBOIUL RECE… reloaded

Desigur, sunt responsabila pentru bunul mers al afacerii mele, iar de abilitatile, interesul si efortul pe care le investesc in ea depinde cum si cat se va dezvolta.
Dar daca, pana acum, factorii interni erau cei care influentau negativ mersul afacerilor romanesti iata ca factorii externi tind sa-i eclipseze, trecand in prim-plan; si astfel, la conjunctura interna total neprietenoasa cu afacerile noastre, acestia par sa adauge una internationala chiar mai amenintatoare. Exact in momentul in care ne uitam in urma cu usurarea resimtita de faptul ca am trecut prin furtuna devastatoare a crizei economice, focarul mocnit al unui nou razboi rece pare a se fi reactivat, conducandu-ne cu gandul chiar inspre unul fierbinte.
Si daca, in criza economica, fiecare stat are o oarecare autonomie in managerierea efectelor resimtite in propria economie nationala – ceea ce s-a si intamplat, fiecare guvern luandu-si propriile masuri – in criza politica actuala, Romania este prinsa in clestele conjuncturii geo-politice. Spre deosebire de libertatea de actiune economica favorizata de stadiul tot mai accentuat al satului global, o tara nu se poate muta pe harta dupa cum si-ar dori locuitorii sau conducatorii ei; nu se poate deplasa intr-o zona mai putin agresiva, pentru a se feri din calea impactului iminent, cum se intampla cu economiile nationale care – exploatand oportunitati de moment – se pot revigora prin relocarea companiilor componente in diverse
puncte de pe Glob.
Pentru cei care mai aveau vreo indoiala ca economicul depinde de politic, rezolvarea situatiei actuale a Romaniei in regiune ar putea constitui o lectie de management politic cu repercusiuni directe, profunde si poate chiar de durata in evolutia economica a tarii.
Dar, ce putem face noi, oamenii de afaceri?!
La prima vedere, mai nimic; nimic alt - ceva decat sa asteptam. Si totusi, nu acum – cand calmul unei economii relativ stabile s-a dus – apar si oportunitati pentru un intreprinzator? O astfel de abordare s-ar putea baza mai mult pe trecut ori prezent si mai putin pe previziuni legate de o evolutie viitoare, care ar putea fi combatute drept hazardate.
Mai intai, ultimul sfert de secol a insemnat o orientare nu doar brusca, dar si totala a Romaniei inspre Vest; si cand spun aceasta trebuie sa ne imaginam pe cineva executand o pirueta de 180 de grade, care l-a adus cu fata catre Vest si spatele catre Est.
Dar Vestul?!... ce a facut Vestul? Pai, cam ce se vede abia acum, cand ar trebui sa reactioneze la agresiunea Rusiei: a sarit sa ocupe locul gol lasat de abandonarea relatiilor economice ale Romaniei in Est; si a reusit! Ba, chiar atat de bine incat si-au dat seama ca sunt cam legati de maini si de picioare, dupa cum remarca malitios un cotidian londonez important, patronat de un magnat Rus!? Si asta pentru ca – la schimb – capitalul rusesc a ocupat Vestul.
Nu stim ce se va intampla, pana cand Vestul isi va face socotelile si va decide cum sa faca sa piarda cat mai putin, dupa ce companiile sale s-au insurubat pentru a ne lua si noua locul in relatiile pe care le-am abandonat cu voiosie capitalista; se vorbeste despre o contra-ofensiva economica din Vest care sa previna o ofensiva militara ruseasca presupusa de un eventual razboi fierbinte si care a fost precedata deja de cea „semi-oficiala” a gazului. Curajul manifestat de Putin, dupa parerea unora, sau inconstienta lui, in ochii altora, are la baza un fenomen declansat pe vremea Razboiului Rece, dar accelerat dupa caderea Cortinei de Fier: diseminarea si penetrarea insidioasa a capitalului rusesc in toate colturile lumii, din America pana in Africa, din India pana in Australia. Nu intamplator, intr-o discutie telefonica intre doi ambasadori rusi, acestia faceau haz de amenintarile Londrei la adresa Moscovei, replicand: Pai, noi am ocupat deja Londra!
Oare s-ar mai gasi oportunitati si pentru noi, intreprinzatorii romani, in cazul in care am incerca sa ne reorientam?!... deocamdata, chiar si cu antemergatori ucraineni, moldoveni, kazahi, arabi sau chiar europeni, rusii patrund tot mai mult si in Romania. Ei bine, cineva ar putea crede ca nu este mare deosebire, caci, oricum, Romania a fost deja ocupata de multinationalele vestice.

Articol publicat in Business Woman Magazine - octombrie 2014.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele AFACERILE ROMANESTI si RAZBOIUL RECE… reloaded