Luni, 30 Martie 2015 17:04

Teambuilding - Productivitate = PROFIT!

Pana la 60% din productivitatea companiilor este afectata de fluctuatia resurselor umane, care – la randul ei – este determinata (in proportie de peste 80%) de mediul neprietenos de munca.
Un studiu EURO-BAROMETRU din 2013 arata ca pe primele 2 locuri la satisfactia oferita de job se situeaza angajatii germani si danezi; dar, nu datorita salariilor mari, ci a LOCULUI PRIETENOS DE MUNCA! Si tot Germania si Danemarca – ca urmare a acestei stari de spirit pozitive – sunt pe primele locuri la productivitatea muncii; concluzia mi se pare de bunt-simt.
In epoca nu de mult apusa a socialismului multilateral dezvoltat, premergatoare comunismului – ultima faza de dezvoltare a omenirii, in viziunea clasicilor marxisti – se vorbea despre colectivul de munca. Rezultatele economice depindeau de aceste asa-zis colective, mergand de la grupuri de angajati in mici unitati pana la marile fabrici si uzine cu zeci de mii de angajati. Constituite dupa chipul si asemanarea intregului sistem, ele reprezentau o constructie aleatorie, oameni adunati la gramada, o masa amorfa, in care individualitatile se topeau sub constrangerea regulilor impuse de sus; regula majora fiind sa aiba toata lumea un loc de munca, fara a conta prea mult ce produceau respectivii.
Evident, nimeni nu se gandea la cum ar fi daca, in loc de presiunea externa, ar fi fost activate resorturile interioare ale fiintei umane; cat priveste free will a lui Kant, nici pomeneala. In lipsa unor stimulente ale mecanismelor interioare fiecarei personalitati individuale, productivitatea era la cote minime, ilustrand popularul adagio: ziua trece, leafa merge, noi cu drag muncim!. Per ansamblu, insa – si doar pe hartie – lucrurile stateau excelent, caci cei care doreau sa-si salveze scaunele au gasit solutia rezultatelor din condei: masluiau cifrele si se laudau nu doar la nivel national, dar si in plan international, prezentand comunismul drept o realizare de succes, in comparatie cu capitalismul aflat in putrefactie.
Este insa la fel de adevarat ca nici in partea cealalta – a capitalismului – lucrurile nu au stat de la inceput precum se vad si se practica ele astazi. Au fost necesare nu doar generatii de experiente dureroase, dar si acumularea unor argumente dovedite stiintific prin studii in domeniul psihologiei, sociologiei, ergonomiei, corelate cu neurostiintele epocii moderne.
Managementul de azi este rezultatul unui parcurs care s-a derulat prin numeroase etape corespunzatoare unor scoli de gandire care, la randul lor, emanau din diverse filozofii ale domeniului muncii. A fost o perioada in care s-a pendulat dintr-o extrema in alta – intre colectiv si individ – pana cand s-a ajuns la un concept optim: ECHIPA (team).
Intelepciunea acestui concept rezida tot in pragmatismul experientei acumulate in productia materiala, si anume: oricat de sclipitor ar fi un individ, el nu poate – de unul singur – sa aiba un randament suficient de mare pentru a misca inainte organizatia si, cu atat mai putin, societatea; el trebuie sa-si puna la lucru capacitatea si eforturile in cadrul unui proiect, care necesita o ECHIPA.
Odata ce s-a ajuns la concluzia ca echipa reprezinta etalonul optim de organizare a resursei umane, s-a pus din ce in ce mai mult problema randamentului, a eficientei, a maximizarii productivitatii acestui etalon. Daca in comunism profitul era renegat (fiind vazut ca un motiv de exploatare a omului), in capitalism, acesta este scopul vital al oricarui intreprinzator; si nu de putine ori auzim ca se apeleaza la acest argument pentru se face distinctie intre afacere si actiunea filantropica.
Intreprinzatorul care nu este convins de argumentele de mai sus si nu-si insuseste STIINTA construirii unei organizatii, dar, mai ales, nu poseda ARTA de a transforma „colectivul” intr-o ECHIPA, nu se poate astepta la PROFIT. Daca arta inter-relationarii in vederea formarii spiritului de echipa se bazeaza pe calitatile personale – in principiu, native – stiinta conducerii tine de insusirea unor principii si tehnici specifice managementului resurselor umane.
Si totusi, doar faptul ca oamenii muncesc impreuna nu-i face sa fie o echipa!
Un mod simplu de a diagnostica existenta unei echipe este acela in care se stabileste cu exactitate daca membrilor ei le pasa sincer unora de altii. Echipele ai caror membri nu se intalnesc sau o fac foarte rar nu se vor consolida niciodata.
Intrunirile, discutiile in grup unde se dezbat problemele profesionale, progresele realizate si chiar tragerea de invataminte din unele esecuri pot fi esenta muncii in echipa.
Este dificil sa conduci oamenii cu care nu ai o relatie personala directa, solida! Relatiile trebuie sa fie reciproce, deoarece majoritatea oamenilor doresc sa-si cunoasca seful si ca om. De aceea, pentru a forma o echipa omogena, printr-un proces de motivare non-financiara, in vederea atingerii obiectivelor organizatiei, teambuilding-ul este o solutie excelenta pentru orice intreprinzator.
Cum spunea si Thoreau: Sa formezi o echipa este doar inceputul, sa ramai impreuna este progresul, sa lucrezi impreuna este succesul.
In teambuilding nu exista un anume tipar: doar creativitatea si ingeniozitatea dublate de flerul de lider; orice intreprinzator/manager trebuie sa fie constient de factorii care definesc o echipa unita:
- Toti membrii echipei trebuie sa aiba un obiectiv comun, acceptat si cat mai apropiat de obiectivele personale.
- Fiecare membru al echipei trebuie sa aiba un rol clar definit in cadrul echipei, cat mai potrivit caracteristicilor personale.
- Toti membrii echipei trebuie sa cunoasca prioritatile echipei si sa le accepte, chiar si atunci cand intra in conflict cu prioritatile personale.
- Munca membrilor echipei trebuie sa se desfasoare dupa standarde si norme formalizate (scrise), pentru ca rezultatele si calitatea muncii sa poata fi evaluate/autoevaluate.
- Procesul decizional trebuie sa fie transparent, participativ si formalizat, pentru a genera proactivitatea, initiativa si confortul psihologic al membrilor echipei.
- Sincronizarea in munca trebuie sa fie un proces exersat si constient.
- Fiecare membru al echipei trebuie sa aiba sentimentul de mandrie privind apartenenta sa la echipa.
- Fiecare membru al echipei trebuie sa-si pastreze sentimentul de unicitate personala, sa se simta acceptat si apreciat asa cum este el.
- Membrii echipei trebuie sa simta eficienta muncii in echipa, sa simta ca inregistreaza un progres real si ca actiunile lor vor avea succes.
- Membrii echipei trebuie sa aiba incredere unii in altii.
- Membrii echipei trebuie sa recunoasca si sa gestioneze constient si constructiv conflictele interne pentru a evita scaderea randamentului echipei.
- Conducerea echipei trebuie sa se adapteze la situatiile aparute, pentru a maximiza rezultatele echipei.
Asa cum mentionam mai sus, maximizarea eforturilor este posibila prin activarea resorturilor interioare, mai precis, prin motivarea personalului. Avand in vedere ca motivatia este strans legata de trebuinta umana, este utila folosirea clasificarii nevoilor umane elaborata de catre psihologul Maslow sub forma unei piramide, incepand cu 1 la baza si mergand spre 5, la varf:
1. nevoi FIZIOLOGICE
2. nevoia de SIGURANTA
3. nevoia de DRAGOSTE Sl APARTENENTA
4. nevoia de AUTORESPECT
5. nevoia de AUTOREALIZARE

O varianta mai recenta a teoriei nevoilor a fost enuntata de Alderfer a carui abordare reduce ierarhia nevoilor creata de Maslow la 3 categorii de nevoi (ERD):
- Existentiale (E – existence)
- Relationale (R – relatedness)
- de Dezvoltare/Progres (D – development)
O alta abordare o reprezinta Teoria Necesitatilor a lui Mc Clelland.
I. nevoia de Realizare – indivizii cu o mare nevoie de realizare au o puternica dorinta de a rezolva sarcini provocatoare.
II. nevoia de Putere – consta in dorinta de a-i influenta pe ceilalti, exercitand un impact mare si facand impresie.
Indiferent in care dintre aceste viziuni alege sa-si conduca organizatia, intreprinzatorul trebuie sa stapaneasca managementul resurselor umane, iar din construirea echipelor in jurul unor proiecte clar definite, trebuie sa faca o prioritate; el poate avea succes in motivarea angajatilor daca:
- afla ce-si doresc acestia;
- se comporta cu personalul organizatiei cum ar dori sa fie si el tratat; asigura cele mai bune - conditii de munca;
- simplifica procedurile administrative care ingreuneaza munca oamenilor; creeaza o atmosfera de lucru placuta si dezvolta spiritul de echipa; sprijina dezvoltarea profesionala a angajatilor;
- felicita angajatii si le multumeste pentru toate lucrurile bine facute.
Intreprinzatorul cu stiinta managementului poate actiona prin intermediul tehnicilor si factorilor care cresc motivatia angajatilor – teambuilding-ul fiind doar unul dintre multiplele procedee – pentru a-i determina pe acestia sa aiba o atitudine pozitiva fata de activitatile in care sunt angrenati; ei vor munci mai mult si mai bine, iar efectul se va concretiza intr-o eficienta mai ridicata, o productivitate sporita si, in final, se va regasi in PROFIT.
Cunoasteti-va oamenii, ajutati-i sa se dezvolte si pretuiti-i cum se cuvine!

Articol publicat in Business Woman Magazine - martie 2015.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Teambuilding - Productivitate = PROFIT!