Luni, 15 Februarie 2016 10:51

Cresterea Lara Group se bazeaza pe munca in echipa

Femeie de afaceri de succes si antreprenor innascut, Laura Ciuhu a dezvoltat un puternic grup de companii care, in prezent, furnizeaza o gama larga de servicii si produse. De la consultanta la sisteme de incalzire, racire si ventilatie, firmele din Lara Group au avut o crestere remarcabila, in ciuda unui mediu de business foarte competitiv. Intr-un interviu pentru Business Arena, Laura Ciuhu impartaseste cateva dintre vederile sale asupra antreprenoriatului, a muncii in echipa si a experientelor traite in lumea afacerilor.

Ce le puteti spune cititorilor nostri despre drumul dumneavoastra spre succes si despre inceputurile lui?
Se spune ca drumul catre succes incepe de la nastere si ca unii oameni se nasc cu stea in frunte. Este aici un pic de adevar, dar nu ajunge, cel putin nu in cazul meu.
A fost o predestinare fericita sa vin pe lume la Targu-Jiu, acest oras din Subcarpatii Getici de unde au pornit Tudor Vladimirescu, Ecaterina Teodoroiu, Constantin Brancusi, oameni cu o ambitie extraordinara, spirite luminate, care prin vointa si talentul lor ne-au dat mandria si forta de a realiza tot ce ne punem in minte.
Dar de aici si pana la devenirea ca om de succes, ca lider, drumul este lung si anevoios.
Baza succesului unui lider capabil ca la maturitate sa gestioneze situatii complicate si sa inteleaga efectele perturbatiilor incontrolabile ale economiei reale este EDUCATIA temeinica, facuta bine si la timp.
In cazul meu, inceputul educatiei, gradinita, scoala generala si liceul purtand numele lui Tudor Vladimirescu – barbatul de la Jiu care intruchipeaza insasi ambitia olteneasca – s-a facut sub semnul disciplinei si al aureolei marilor inaintasi. Am deprins arta de a invata, de a citi si retine esentialul, inlaturand accesoriile de umplutura din manuale.
Parintii au rolul decisiv in dezvoltarea inteligentei emotionale la copii, care incepe cu cei sapte ani de-acasa. Mama mea s-a ocupat indeaproape de mine, se simtea obligata sa-mi supravegheze educatia cu o intransigenta fara egal. Daca intram undeva si uitam sa dau Buna ziua, era o catastrofa: ma facea de ras, ma punea sa intru a doua oara, pana cand nu am mai uitat niciodata.
Roluri importante in formarea unui om de succes le au educatia din scoala, modelele din randul profesorilor. A educa inseamna in primul rand arta dascalului de a te provoca sa-ti deschizi propria minte, de a-ti utiliza propriul creier. Eu am avut norocul unor profesori speciali, care m-au facut sa-mi placa matematica. In toate realizarile mele de pana acum se regaseste aceasta deprindere. Matematica este exacta, nu te tradeaza niciodata. Sansele de succes, intentia neclintita de a-mi face viata asa cum o inteleg eu, relatiile corecte de afaceri cu oameni si companii de succes, toate au la baza ordinea si rigurozitatea problemelor de matematica.
Ca o prima concluzie, temelia unui om de succes este construita de parinti, profesori, mediul in care copilareste si propria persoana, prin constientizarea nevoii, prin curaj si autoeducare. Succesul nu este niciodata definitiv, cadrul economico-social nu este static.

Ce v-a indemnat sa va deschideti propria afacere?
Parintilor mei le datorez astazi faptul ca mi-au dat libertatea sa-mi construiesc propriul drum in viata. Le multumesc pentru asta. Datorita lor am astazi bunul cel mai de pret si cel mai greu de obtinut: INDEPENDENTA.
Putini oameni doresc sa fie independenti, ei astepta ca ceilalti sa ia decizii in locul lor, pentru a putea ulterior sa dea vina pe ei in cazul in care lucrurile nu merg bine.
Eu, de cand ma stiu, am fost responsabila de tot ceea ce mi s-a intamplat si singura mi-am ales viata pe care doresc s-o traiesc. Pentru ca imi doream independenta cat mai repede dupa terminarea studiilor, anul 2004 a fost cel in care am pasit in lumea afacerilor infiintandu-mi propria companie, Lara Business Consulting, specializata, la momentul respectiv, pe consultanta financiara, fiscala, contabilitate, management integrat. Am inceput treptat sa simt gustul succesului, sa intru an de an mai adanc in aceasta lume a afacerilor. E lumea in care ma regasesc zi de zi, o lume nebuna, dar extrem de interesanta, care mi se potriveste ca o manusa.

Care considerati ca a fost, dintr-o perspectiva subiectiva, cel mai important moment de cotitura in cariera dumneavoastra?
Momentul in care m-am decis, desi eram director economic intr-o companie destul de mare, sa-mi infiintez propria firma.

Care au fost principalele dificultati cu care v-ati confruntat in efortul de a construi o firma de la zero?
Cel mai greu mi-a fost sa castig respectul si increderea salariatilor mei prin faptele si comportamentul meu, sa-i fac sa inteleaga ca munca lor este importanta, sa-i fac sa inteleaga ca intre noi trebuie sa existe un parteneriat: si eu, si ei trebuie sa simtim atat durerea, cat si placerea.
Am invatat ca un om are dreptul sa se uite de sus la altul doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice. Atitudinea fata de oameni este totul. Ei se comporta ca in oglinda. Daca tu esti optimist, si ei vor fi optimisti. Nu ai voie sa intri in panica daca nu poti realiza ceva. Sunt multe alte lucruri pe care poti sa le faci: ceea ce nu poti face nu trebuie sa fie o piedica in calea a ceea ce poti face.
Ulterior, a devenit o problema si pentru mine faptul ca in societatea noastra lipseste un elan general, dat de o tinta, de un scop nobil. La baza acestui elan general ar putea sta puterea femeilor in general, si a femeilor de afaceri, in special. Lipsa educatiei masculine de la noi de a aborda cooperarea cu femeile de la egal la egal face ca uriasul potential feminin sa nu-si gaseasca vocea si, in acest fel, un potential nebanuit sa nu poata fi valorificat.
Treptat, a trebuit sa ma acomodez cu piedicile si capcanele birocratiei, manifestarile functionarilor publici, de la sicana, teama, lipsa deciziei pana la o lipsa a curajului de a actiona. Multi oameni cu talent se irosesc in incercari nereusite barate de nesinceritatea autoritatilor publice.

Sunteti mai degraba adepta investitiilor alaturi de alti parteneri sau a investitiilor in care detineti totalitatea afacerii?
Am pornit singura, am dezvoltat o afacere care astazi este pe locul 2 in Romania in domeniul sau de activitate, dar apoi am realizat ca, pentru a putea merge mai departe, sa fac performanta la cel mai inalt nivel nu voi putea decat intr-un parteneriat.
Se spune ca suntem media oamenilor din jurul nostru. De aceea, alegerea partenerului de afaceri ar trebui sa fie pentru fiecare un proces de lunga durata, bazat pe numeroase si diverse criterii de selectie, pentru a fi siguri ca nu gresim, pentru a fi siguri ca putem construi alaturi de omul pe care l-am ales ca fiind partenerul nostru.
Fundatia parteneriatului in business, ca si a tuturor relatiilor interumane, este caracterul. Pe aceasta fundatie fiecare individ isi dezvolta calitatile personale care ar trebui sa-l faca "eligibil" pentru a deveni la un moment dat partener intr-o afacere. In aceasta logica, posibila lipsa de caracter reprezinta calea sigura spre esecul parteneriatului. Exista studii care arata ca 90% dintre toate greselile facute de parteneri sunt greseli de caracter si consecinte ale lipsei de incredere.

V-ati fixat anumite jaloane pentru drumul pe care vreti sa-l urmati in viitor?
Imi doresc sa-mi mentin un echilibru intre viata personala si cea profesionala si sa fac in continuare, in fiecare zi, ceea ce-mi place, pentru ca eu, de cand ma stiu, am facut numai ce mi-a placut. Vreau sa-mi organizez viata in doua etape diferite: una in care sa-mi ating maximul profesional, iar cealalta in care sa-mi ating maximul personal. Niciodata n-o sa ma retrag din afaceri definitiv, dar cu siguranta ma voi retrage din activitatea de management, ramanand doar cu statutul de investitor.

Ati dezvoltat pana in prezent un intreg grup de firme, prezente in cinci domenii diferite de activitate. Din acest deja atat de amplu grup de firme pe care il conduceti, este o firma de care va simtiti sufleteste legata intr-un mod special?
Lara Business Consulting reprezinta, fara indoiala, firma cea mai draga mie, fiind prima firma fondata de mine, in 2004, gandita si proiectata de mine, observand si fiind convinsa de aparitia unor importante oportunitati de piata. Anii ce au urmat mi-au confirmat intuitiile, firma reprezentand astazi un real succes.
In 2004, calendarul de aderare a Romaniei la U.E. devenea deja destul de clar si de ferm conturat si, odata cu el, perspectiva legata de importanta si de dificultatea accesarii unor importante fonduri de aderare si de preaderare. Subiect vital pentru dezvoltarea firmelor, atat private, cat si de stat, afaceri mici, mijlocii sau mari. In acelasi timp, accesarea corecta a acestor fonduri a reprezentat si reprezinta un factor vital de progres pentru economia romaneasca in ansamblul ei. Totodata, integrarea europeana venea cu noi provocari legate de competitivitate si, in ultima instanta, de calitatea managementului de proiect, dar si de ansamblu al fiecarei firme. Si, in fine, problema majora a ultimelor decenii, eficienta energetica si exploatarea resurselor energetice regenerabile, avea sa cunoasca o noua abordare. Pentru toate acestea, devenea vitala prezenta in piata a unui know how real, a unor adevarate capacitati de consultanta. Ori tocmai aceste necesare competente reprezentau oferta cu care a aparut in contextul romanesc al anului 2004 nou infiintata Lara Business Consulting.
Problemele care au aparut apoi, legate atat de sumele infime ce au fost atrase din cadrul fondurilor nerambursabile ce ne-au fost puse la dispozitie, cat si de litigiile referitoare la modul in care au fost cheltuiti banii sau la modul in care aceste cheltuieli au fost justificate, denota inca o data importanta si dificultatea problemelor legate de fondurile nerambursabile. Ori Lara Business Consulting a reusit sa depuna spre aprobare proiecte a caror valoare depaseste 165 milioane de euro, fara sa aiba nici un proiect respins. Iar consultanta oferita de Lara Business Consulting a asigurat apoi implementarea cu succes a acestor proiecte, atat din punct de vedere al decontarii cheltuielilor, cat si, in primul rand, al eficientei propriu-zise a acestor investitii. Iar proiectele dezvoltate de noi au vizat in special Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, mai ales in domeniul energiei regenerabile si a productiei industriale, privind atat IMM-urile, cat si intreprinderile mari, domenii pe care le-am considerat si le consider vitale pentru economia noastra.
In timp, am dobandit o vasta experienta in domeniul energiilor regenerabile, oferind servicii complete, ce includ consultanta in obtinerea tuturor autorizatiilor si a licentelor, precum si servicii de administrare si management ale noilor capacitati de producere a energiei. Caci viziunea noastra se bazeaza pe preocuparea permanenta de a construi parteneriate durabile, bazate pe incredere, profesionalism si confidentialitate, pentru valorificarea oportunitatilor, cresterea eficientei si a nivelului de dezvoltare.
Fiind membru cu drepturi depline in Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (A.C.R.A.F.E.), Lara Business Consulting lucreaza pentru un important numar de firme mai mari, inclusiv firme precum Carpatcement Holding sau IBM Romania, dar si pentru firme mai mici. Succesul s-a datorat in mare masura si urmaririi a patru directii strategice privind sprijinirea mediului de afaceri si a sectorului administrativ in vederea dezvoltarii activitatilor cu ajutorul fondurilor structurale, dezvoltarea de parteneriate cu organizatiile profesionale si, poate, mai ales, privind dezvoltarea echipei de consultanta si, implicit, dezvoltarea serviciului de consultanta, prin imbunatatirea continua a procedurilor de evaluare si procesare a informatiilor, de comunicare intre beneficiar si firma de consultanta si de sprijin legislativ. Cu un personal ce cuprinde experti achizitii, experti economico-financiari, experti intocmire studii de fezabilitate, experti management de proiect, experti piata de energie si experti piata de gaze si o politica intensiva de instruire a resurselor umane, folosind cele mai moderne metode, succesul companiei nu are cum sa mire pe nimeni, noi venind cu o oferta ampla de servicii, ce cuprinde consultanta si asistenta in accesarea de fonduri nerambursabile cu privire la eligibilitatea beneficiarului si a ideii de proiect, intocmirea cererii de finantare, intocmirea planului de afaceri, studii de piata si de fezabilitate, realizarea analizei economice, consilierea in etapa de contractare, privind apoi consultanta in implementarea proiectelor, care, la randul ei, vizeaza realizarea dosarelor de achizitii si coordonarea achizitiilor, intocmirea rapoartelor tehnice, respectiv financiare, trimestriale si finale, intocmirea dosarelor cererilor de rambursare, dar si consultanta in afaceri si management, oferind dezvoltare de proiecte pentru producerea de energie din surse regenerabile, sprijin pentru obtinerea bonusurilor acordate pentru cei care produc energie in cogenerare de inalta eficienta, consultanta pe piata de energie si gaze, respectiv studii de piata si de fezabilitate si strategii de marketing si, nu in ultimul rand, servicii de management si administrare a unitatilor producatoare de energie din resurse regenerabile. Este un domeniu vast extrem de important, dar si dificil, in care nu a fost usor sa dobandim excelenta, dar am reusit. Iar satisfactiile au fost si sunt cu atat mai mari. Astazi, nu pot decat sa fiu fericita si mandra de faptul ca am reusit sa transform o excelenta intuitie si un vis fascinant intr-o realitate ce reprezinta, in acelasi timp, succesul atator si atator firme cu care economia romaneasca se poate mandri si, in ultima instanta, un aport semnificativ la dezvoltarea economiei noastre in acesti ani.

Dar facilitatile pe care le oferiti firmelor depasesc acest domeniu, ele acoperind si oferta de externalizare a unor servicii. De acestea se ocupa o alta firma?
Cunoscand din propria experienta dificultatea de a te concentra asupra dezvoltarii firmei tale si, in acelasi timp, sa reusesti sa urmaresti cu suficienta atentie problemele atat de laborioase si de consumatoare de timp ce privesc contabilitatea si resursele umane, m-am hotarat (sa spunem acum un deceniu) sa infiintez o firma, Lara Sistem Solutions, specializata tocmai pe aceste probleme.
Conducerea cu succes a unei firme necesita o concentrare reala asupra dinamicii pietei, a oportunitatilor ce se ivesc, dar si asupra acelor schimbari ce pot reprezenta adevarate puncte de cotitura. O firma reprezinta un organism viu ce trebuie urmarit cu atentie, caruia trebuie sa fii in stare sa-i insufli incredere si acel atat de important entuziasm, caci blazarea reprezinta principalul dusman al succesului. Iar aceste activitati sunt de natura sa-ti acapareze intreaga atentie, sa-ti consume tot timpul… Si risti atunci ca o serie intreaga de modificari legislative sa-ti scape, mai ales la noi, unde legislatia este atat de stufoasa, iar schimbarile survin atat de frecvent. O reglementare nesesizata la timp sau una prost interpretata poate insemna pierderea unor oportunitati sau riscul unor amenzi usturatoare la un viitor control. In egala masura, greselile nesesizate la timp pot ridica probleme serioase mai tarziu. Pentru evitarea acestor neplaceri si rezolvarea optima a tuturor problemelor financiar contabile, de salarizare si legate de resursele umane, Lara Sistem Solutions vine ca un adevarat partener de cursa lunga, un expert atent, competent si responsabil pe care firma ta se poate baza cu adevarat.
Lara Sistem Solutions a inteles de la bun inceput importanta creerii unui adevarat parteneriat pe termen lung cu fiecare client in parte, un parteneriat in care acesta sa stie ca se poate baza 100% pe seriozitatea, responsabilitatea si competenta noastra. Intr-un deceniu de activitate am acumulat o experienta cu adevarat valoroasa si am construit o echipa de un inalt profesionalism, capabila sa se plieze efectiv pe nevoile clientului, caci flexibilitatea joaca in acest domeniu un rol deosebit de important. Datorita unei vaste experiente si a unei atente urmariri a modificarilor legislative si a modului de interpretare si aplicare a acesteia, echipa noastra reuseste sa asigure servicii ireprosabile de contabilitate, evidenta contabila, personal si salarizare, experitize contabile, de audit si consultanta fiscala, atat in domeniul impozitului pe profit si al taxelor locale, cat si al taxei pe valoarea adaugata. Acreditata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, Lara Sistem Solutions ofera solutii complete in domeniul resurselor umane si de contabilitate-salarizare privind administrarea personalului incepand cu pontajul, calculul drepturilor, dezvoltarea personalului, precum si formalitatile de incetare a activitatii. Astfel, toate aceste activitati obligatorii, de rutina, dar mari consumatoare de resurse, vor fi indeplinite cu maxima responsabilitate si competenta de catre noi, clientul nostru putandu-se concentra asupra aspectelor vitale ale business-ului sau. Si, pentru ca este important sa poti oferi servicii complete, Lara Sistem Solutions a dezvoltat un serviciu de audit, putand oferi atat un audit financiar al situatiilor financiare si un audit intern, cat si consolidarea conturilor si auditul conturilor consolidate, auditul operatiunilor financiare, fuziuni, tranzactii, grant-uri, dar si auditul entitatilor aflate sub incidenta Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si auditul financiar al proiectelor finantate din Fonduri Europene. Si toate acestea cu o stricta respectare a Standardelor Internationale de Audit, a Standardelor Internationale de Contabilitate si a Standardelor Internationale de Raportare Financiara.
In plus, in conducerea unui business este important sa poti obtine rapid, la timp, informatia de care ai nevoie, solutia la problema cu care te confrunti. Tocmai de aceea, noi am inteles necesitatea de a putea oferi o reala consultanta fiscala, atat pe baza de abonament, cat si pe speta, pentru rezolvarea unor probleme punctuale, a problemelor fiscale ce apar in activitatea societatii, indiferent ca este vorba de impozitul pe profit, de taxele locale sau de taxa pe valoarea adaugata. Evident, in primul rand oferim o monitorizare a modificarilor legislative relevante pentru activitatea clientului, apoi o revizuire a impozitului pe profit calculat trimestrial si la sfarsitul anului, care cuprinde si analiza cheltuielilor nedeductibile si a veniturilor neimpozabile, precum si asistenta privind planificarea fiscala.
Importanta pentru a nu suporta plati inutile este identificarea avantajelor fiscale de care poate beneficia clientul si efectuarea unor analize specifice a tratamentului fiscal aplicabil unor situatii diferite precum leasing-ul operational, rezervele din reevaluare, contabilitatea amortizarii fiscale, constituirea si anularea rezervelor sau orice alte aspecte relevante pentru afacerea in speta.
Tinand cont de numarul mare de impozite aplicabile in Romania, nu mai putin importanta este identificarea tuturor taxelor locale relevante pentru afacerea in cauza, evaluarea sumelor datorate si depunerea declaratiilor fiscale locale, identificarea avantajelor potentiale, intocmirea si depunerea documentatiei relevante in scopul de a beneficia de posibilele avantaje. Monitorizarea schimbarilor legislative este dublata de acordarea asistentei necesare luarii masurilor adecvate.
TVA-ul reprezinta si el o problema importanta, fiind cel mai sensibil impozit indirect. Si, chiar daca reglementarile de TVA in tarile Uniunii Europene sunt armonizate, exista inca cerinte specifice fiecarei tari si orice afacere trebuie sa le indeplineasca. Astfel, avand in vedere interpretarile flexibile reglementate national sau la nivelul Uniunii Europene, datoriile ce decurg din performanta afacerii trebuie analizate cu atentie, consilierea si asistenta acordate de Lara Sistem Solutions putand fi esentiale in cazul tranzactiilor nationale si transfrontaliere, in structurarea operatiunilor companiei, astfel incat sa fie diminuat impactul TVA-ului, in finalizarea procedurilor de rambursare a TVA-ului, in revizuirea declaratiilor de TVA, asistenta acordata de Lara Sistem Solutions putand fi deosebit de importanta in cadrul multor operatiuni specifice.
Seriozitatea si calitatea serviciilor oferite de noi se vede cel mai bine din realizarea unor adevarate parteneriate cu clientii nostri, care au optat sa continue aceasta colaborare timp de ani de zile, tocmai datorita aprecierii profesionalismului si seriozitatii, a responsabilitatii cu care am inteles si intelegem sa abordam orice problema, chiar si pe cele aparent nesemnificative, caci noi am urmarit in permanenta si urmarim in continuare excelenta. Iar problemele clientilor nostri le tratam cu aceeasi atentie cu care tratam propriile noastre probleme, iar succesul lor este o adevarata satisfactie in egala masura si pentru noi, caci ideii de externalizare a unor servicii noi am venit sa-i adaugam calitatea de parteneriat, cu toate avantajele ce decurg de aici, avantaje care asigura, in egala masura, satisfactie clientilor nostri, dar si pe a noastra, caci munca cu adevarat bine facuta este, fara indoiala, o reala sursa de satisfactii.

O directie de succes a activitatii dumneavoastra o reprezinta si cea tehnica, a instalatiilor termice sanitare, clima si ventilatie. Pentru aceasta ati dezvoltat o firma separata (speciala)?
Da, este vorba despre compania LPV Proiect Consult, in care sunt partener asociat si care a avut un traseu frumos, impresionant, as putea spune.
Infiintata in 1991, cu un obiect de activitate tintit spre productie, constructii si instalatii, in cei peste 20 de ani de activitate, LPV a facut fata diversitatii de provocari ce au aparut in aceasta atat de dificila perioada de tranzitie pana ce, dupa un parcurs plin de suisuri si coborasuri, a reusit sa se aseze pe un drum nou, un drum al activitatii eficiente, al unui management performant, elegant, modern, flexibil si zvelt, reusind astfel sa se adapteze in timp real la noile conditii ale economiei de piata.
Aceste eforturi i-au permis ca astazi sa dispuna de o echipa de vanzari profesionista, orientata catre nevoile clientilor, capabila sa inteleaga cerintele acestora si sa fie in acelasi timp in stare sa le si rezolve in mod optim datorita atat pregatirii lor temeince, cat si posibilitatilor tehnice deosebite de care dispune astazi LPV si care se plaseaza la cele mai inalte standarde.
Specialistii LPV se pot mandri, pe buna dreptate, cu o inalta calificare in tehnica instalatiilor termice sanitare, clima si ventilatie. LPV dispune astazi de echipe speciale, cu o temeinica pregatire tehnica, perfect antrenate, care asigura service-ul, montajul si intretinerea pentru orice fel de instalatii. Specialistii LPV sunt instruiti permanent, prin rotatie, in Germania, in domeniul instalatiilor moderne de incalzire, climatizare si ventilatie, ei reusind astfel sa raspunda celor mai exigente standarde europene.
Pentru a putea asigura interventii rapide, cu adevarat in timp real, indiferent de anotimp sau de diferitele sarbatori legale, LPV dispune astazi de un parc auto modern, dotat cu GPS si repartizat pe arii geografice.
Toate acestea reprezinta directiile principale pe care s-au focalizat atentia si efortul de modernizare si in acelasi timp tot atatea realizari care au condus in timp la formarea noului LPV Proiect Consult, care se poate lauda astazi cu o experienta de peste 20 de ani atat pe piata romaneasca, cat si pe cea atat de exigenta a Germaniei. In afara de calificarea de exceptie a personalului, de profilul moral si de comportarea acestuia, care iti permit sa ai deplina incredere in fiecare dintre cei care intr-un fel sau altul reprezinta astazi LPV, performantele la care compania a ajuns in prezent au presupus si o organizare desavarsita fara de care realizarile actuale ale companiei nu ar fi fost posibile.
Astfel, pentru fiecare proiect este alocat un responsabil care gestioneaza intreaga relatie dintre client si echipa de specialisti pe toata durata lucrarilor, de la semnarea contractului si pana la finalizare. Iar bazele electronice de date permit asigurarea unui service garantie si post-garantie de maxima eficienta prin cunoasterea exacta, in fiecare moment, a intregii istorii a acelei investitii si gasirea, in orice situatie, a solutiilor optime in timpul cel mai scurt.
LPV stie ce inseamna multumirea clientului si isi asuma toate treptele de raspundere atat din punct de vedere tehnic si economic, cat si in ceea ce priveste aspectele estetice. Astfel, asigurarea unor costuri mici este dublata de asumarea reala a riscurilor, asigurand clientului o reala siguranta. Managementul companiei stie ca in aceasta directie intotdeauna este loc de mai bine, astfel ca o atentie speciala este acordata gradului de satisfactie a clientului, prin urmarirea reactiei post-interventie, pentru a reusi sa elimine complet orice nemultumire a clientilor si sa tina seama de toate sugestiile sau eventuale reclamatii. Pe scurt, demersul LPV poate fi inteles drept efortul de a introduce in Romania rigurozitatea germana pe piata serviciilor. Astfel, dezvoltarea LPV Proiect Consult, dincolo de evolutia cifrei de afaceri, care a depasit 3,5 milioane de euro inainte de criza, pentru a reveni apoi la peste 2,5 milioane, demonstrand din plin valoarea companiei, poate fi sintetizata cel mai bine prin valorile pe care le promoveaza: sinceritate, corectitudine, consecventa si preocuparea zilnica pentru satisfacerea clientilor.
Iar atunci cand, la ora bilantului, ma gandesc la realizarile LPV, nu am cum sa uit faptul ca LPV a reintrodus pe piata romaneasca produse germane de prestigiu si a redeschis gustul publicului pentru tehnica germana de incalzire. Astfel, LPV Proiect Consult este astazi reprezentantul in Romania al celor mai importanti producatori din domeniul instalatiilor de incalzire centrala si climatizare, avand in plus posibilitatea de a oferi o gama variata de servicii. Intre brandurile promovate de LPV pe piata romaneasca trebuie mentionate echipamentele BUDERUS, liderul european in sectorul cazanelor de fonta pentru producere de apa calda si abur, care si-a construit succesul actual prin capacitatea de a intelege si anticipa dorintele clientilor sai si prin realizarea de produse care satisfac multiple exigente. Inovatia, conform filosofiei BUDERUS, nu consta doar in realizarea de produse la cel mai inalt nivel tehnic, ci presupune gasirea de raspunsuri eficiente la exigentele utilizatorilor si chiar al celor care realizeaza instalatia. Iar acesta este tocmai punctul comun care face ca legatura intre brandul BUDERUS si LPV sa fie atat de stransa, respectul fata de client si excelenta in propria activitate.
Este esential faptul ca LPV este capabil sa ofere o gama completa de servicii. Totul incepe cu serviciul de consultanta, un serviciu competent si flexibil ce iti permite sa gasesti solutiile optime pentru transpunerea in practica a aspiratiilor si cerintelor tale. Caci chiar inainte de a trece la proiectare este necesar sa cauti si sa gasesti solutia performanta si inteligenta care sa rezolve in mod optim toate problemele. In primul rand, este vorba de factorul uman care va locui sau va folosi acel spatiu, apoi de caracteristicile cladirii, de regimul climatic exterior, de destinatia sociala a cladirii. Apoi este vorba despre adaptabilitatea instalatiilor, de evaluarea investitiei suplimentare necesare pentru a asigura cerintele de confort si economie, de automatizarea instalatiilor, de gradul de independenta fata de interventia factorului uman in raport cu modificarile si perturbatiile exterioare, precum si de urmarirea automata prin programare a cerintelor de moment ale factorului uman. Nu mai putin importanta este flexibilitatea instalatiilor, adica gradul de adaptare la eventuale extensii, modificari, posibilitatea de integrare in sisteme centralizate de comanda si urmarire pentru realizarea unor sisteme caracteristice cladirilor inteligente. De-abia dupa realizarea acestor analize si gasirea solutiilor optime se poate trece mai departe. Acum intervin serviciile de proiectare si de verificare a proiectelor, documentatia pentru autorizare I.S.C.I.R., importanta fiind si calitatea de verificator autorizat R.A.D.T.I.-I.T. In acelasi timp, important este faptul ca LPV ofera toata gama de centrale termice, echipamente de climatizare si ventilatie, echipamente de durizare si filtrare pentru apa potabila, pentru instalatii casnice si industriale, la care dupa instalare si punere in functiune se asigura servicii post-vanzare prompte si de cea mai buna calitate, cu un timp minim de interventie. Dar, odata terminata proiectarea, in afara de livrarea si montarea instalatiilor, LPV ofera si toate serviciile de constructie, reparatii si finisaje, zugravire, montare faianta si gresie, reparare zidarie si tamplarie, vopsit, servicii complete aferente parchetului, montare, inlocuire, raschetare, lacuire. Sunt realizate, inlocuite, modificate sau reparate instalatiile electrice, cele de gaze, cele sanitare, precum si ferestrele termopan. Iar dupa terminarea lucrarilor, pentru a elibera clientul de orice grija cu privire la posibilele defecte de fabricatie, LPV ofera si o garantie pentru o perioada de doi ani.
Achizitionand sisteme de programare si prelucrare a datelor de ultima ora si asigurand o dotare completa cu scule, dispozitive si aparate adecvate activitatii de montaj, punere in functiune si service, s-a atins o calitate a serviciilor prestate care a permis LPV sa-si asume toate treptele de raspundere pentru a asigura deplina multumire a clientilor. Astfel, dincolo de raspunderea tehnica, economica si estetica, LPV a trecut si la asumarea raspunderii supreme, adica, daca nu reuseste sa satisfaca dorinta clientului printr-o lucrare rapida si corecta, sa restituie intreaga suma cheltuita cu lucrarea. Prin aceasta, LPV nu numai ca ofera servicii complete si de cea mai buna calitate, dar si maximul de garantii, pentru ca atunci cand este vorba de calificativul pe care il merita, LPV nu se multumeste decat cu superlativul.

Dar ce ne puteti spune despre divizia nou lansata anii trecuti The NEXT BUILDING?
Este vorba de o noua divizie a companiei LPV Proiect Consult, care activeaza pe piata de Property & Facility Management sub deviza Changing the Way that Properties are Managed! Este o piata exigenta, dar care in Romania este inca la inceput de drum. Sub denumirea The NEXT BUILDING, aceasta noua divizie a LPV Proiect Consult a intrat pe piata dedicata serviciilor integrate de management pentru proprietari si chiriasi, oferind pe acest segment servicii de calitate oriunde in Romania.
Asetul cu care porneste la drum ii permite diviziei The NEXT BUILDING sa se diferentieze de la bun inceput pe piata de Property & Facility Management, iar serviciile de calitate, preturile corecte si apropierea fata de clienti sunt elemente menite sa-i asigure succesul.
The NEXT BUILDING ofera servicii complete de administrare a cladirilor de birouri si centrelor comerciale, consultanta in domeniul imobiliar, inspectii necesare inaintea evaluarilor, pentru finantare sau reinnoirii asigurarilor, audituri de taxe de administrare, dar si servicii complete de intretinere a cladirilor: mentenanta tehnica, servicii de paza si protectie, curatenie, facturare chirii, taxe utilitati, servicii receptie si call center, relatia cu chiriasii, dar si cu autoritatile, pentru autorizarile si avizele necesare bunei functionari. Sunt doar cateva dintre serviciile noii divizii, oferite la cele mai inalte standarde. Totul se bazeaza pe rapoarte competente si regulate realizate pe criteriile solicitate de client, iar inspectiile sunt efectuate de echipe de profesionisti, cu instrumente speciale de masurare a indicilor vizati, care pot imbunatati eficienta functionarii instalatiilor si pot scadea costurile utilitatilor, crescand in acelasi timp confortul chiriasilor. Nu mai putin importanta este consultanta oferita proprietarilor, investitorilor si chiriasilor, incluzand si un audit al taxei de administrare a cladirii, dar si serviciile oferite investitorilor straini care doresc sa se extinda in Romania si care pot beneficia de consiliere financiar-contabila si de consilierea necesara pentru alegerea sediului, furnizorilor de servicii etc. The NEXT BUILDING ofera servicii personalizate, examinand cu atentie fiecare proprietate si proiect in parte, stabilind pentru fiecare cea mai buna varianta de colaborare, oferind fiecaruia o solutie optimizata special pentru el.

Succesul repurtat de catre LPV Consult pe piata romaneasca v-a dat curajul sa va extindeti si pe atat de exigenta piata germana?

Intr-adevar, infiintarea LPV Consult GmbH a venit ca o extindere fireasca a firmei LPV Proiect Consult, un brand romanesc recunoscut nu numai pe piata romaneasca, ci si pe cea germana. In cadrul LPV Proiect Consult personalul a fost si este instruit permanent, prin rotatie, in Germania, iar specialistii nostri, care sunt alaturi de dumneavoastra in orice proiect de constructii sau reamenajari, se pot mandri cu o inalta calificare, reusind sa raspunda celor mai exigente standarde europene. Ei beneficiaza de baze electronice de date ce le permit asigurarea unui service garantie si postgarantie de maxima eficienta. Am introdus astfel in Romania, deja de mai multi ani, rigurozitatea germana, iar acum ne pregatim sa demonstram in Germania ca am reusit sa impingem aceste standarde la cotele cele mai inalte. De aceea, am infiintat o firma noua, LPV Consult GmbH, o firma germana cu capital romanesc ce dezvolta noi contracte, atat pentru mai vechii clienti de pe piata germana, cat si pentru altii noi.
Este o bucurie ca, dupa atatea si atatea branduri straine ce au intrat pe piata romaneasca, sa reusesti lansarea unei companii romanesti pe piata germana.

Suneti, fara indoiala, o femeie de afaceri de succes. Intreaga dumneavoastra activitate o demonstreaza din plin. Pe acest drum al succesului ati acumulat in mod evident o vasta experienta. Ce le puteti spune astazi celor care incearca acum sa paseasca pe acest drum atat de dificil al antreprenoriatului?
Ma consider un om de succes. Si, chiar daca succesul nu m-a ametit, nu pot sa nu-l constat, sa nu-l recunosc, sa nu-l afirm... Si, intr-un asemenea context, constienta fiind ca am invatat enorm de la cei din jurul meu, ma simt datoare sa-i ajut si eu, la randul meu, pe cei care astazi sunt gata sa porneasca la drum.
Nu ma refer la informatiile asa-zis tehnice, pe care le obtii prin studiu si documentare, ci, mai ales, la ceea ce inveti din experienta de viata, ceea ce e mult mai greu de obtinut si de constientizat. Nu obtii nimic serios si de durata fara studiu, fara documentare, fara munca. Dar toate acestea, chiar daca sunt necesare, nu sunt nici pe departe suficiente… Esentiala este determinarea ta, modul in care iti stabilesti un tel si stii sa-l urmaresti, sa lupti pentru el.
Sunt lucruri extrem de importante care nu se invata din carti, nu se invata pe bancile facultatii. Mai demult se spunea ca meseria se fura, nu se invata. Astazi, putem spune ca succesul si drumul ce duce spre succes nu se poate invata, el este in ultima instanta o forma speciala de a-ti trai viata. O forma ce te defineste, dar pentru implinirea careia ai nevoie de o profunda intelegere, de o imensa experienta de viata care, in cea mai mare masura, se fura sau, daca preferati, se dobandeste prin contaminare. Este ca o viziune, o viziune aparte asupra vietii. O viziune de care te poti contamina de la cei care deja o traiesc aievea prin propriul lor drum de succes.
Multi asteapta o minune, minunea vietii lor, marea sansa. Destinul e un cuvant la moda. Dar destinul nu vine asa, pur si simplu, sa te poarte pe aripile lui, fara ca tu sa nu faci nimic. Drumul, destinul, succesul tin, inainte de toate, de alegerea ta, de hotararea si determinarea ta, dar si de bucuria de a lupta, de a munci pentru a parcurge acel drum, pentru a dobandi acel succes. Este aidoma modului in care un alpinist cucereste un nou pisc. Nu o face din obligatie, nu o face la intamplare, nu i se intampla sa-l cucereasca… Nu este vorba de sansa sau de intamplare, ci de pasiune, de bucurie si de enorm de multa munca. Dar nu e vorba aici de o munca silnica, ci de una entuziasta, care te implineste, prin care tu te implinesti pe tine insati, prin care tu iti fauresti destinul si nu astepti ca el sa te poarte aiurea prin viata, ratacind prin imensul labirint al acestei lumi.

In anul 2015, ati castigat Premiul pentru Cel mai Bun Antreprenor la gala Business Arena’s Most Admired Business Women Awards. Juratii v-au acordat acest premiu "pentru creativitate, pricepere organizationala si hotarare in dezvoltarea unei companii pe o piata competitiva". Premiul a fost acordat, desigur, grupului Lara Group. Ce inseamna acest premiu pentru dumneavoastra?
Inainte sa raspund la intrebare, as vrea sa le multumesc tuturor colaboratorilor mei, tuturor celor care fac parte din echipa mea, pentru sprijin si intelegere. Nu mi-as fi putut atinge obiectivele si nu as fi putut obtine un asemenea premiu daca as fi lucrat pe cont propriu. Practic, acest prestigios premiu a venit ca o recunoastere pentru intreaga mea echipa, pentru eforturile si rezultatele ei. Patru dintre companiile ce fac parte din Lara Group se numara printre primele 10 companii din sectoarele lor de activitate. Lara Business Consulting este pe locul 2 in domeniul consultantei si implementarii de proiecte de finantare ale Uniunii Europene, Lara Sistem Solutions a primit premiul CECCAR in anul 2015 pentru rezultatele sale in consultanta fiscala si servicii de contabilitate, LPV Project Consult este pe locul 9 in topul firmelor de instalatii de sisteme de incalzire si racire, in timp ce Lara Business Energy detine 20% din piata consultantei si dezvoltarii de proiect din zona energiei regenerabile.
Premiul este o recunoastere a succeselor mele, insa pentru mine reprezinta, de asemenea, o datorie de a mentine aceleasi rezultate si chiar de a le imbunatati. Premiul este, in acelasi timp, un nou succes pentru clientii nostri, carora as dori sa le multumesc si sa li-l dedic. Am ajuns la acest succes important multumita lor. Clientii reprezinta esenta companiei noastre. Ei sunt valoarea de baza a companiei, centrul in jurul caruia compania se invarte si isi desfasoara activitatea zilnica. Nu in ultimul rand, acesta este succesul intregii noastre echipe, o echipa unita, care a demonstrat de-a lungul anilor ca poate face fata cererrilor economiei de piata, competitiei si asteptarilor clientilor. Putem ajunge la acest moment important doar impreuna.

Articol aparut in revista Business Arena, februarie 2016.


  •  


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus