Marti, 29 Martie 2016 19:54

Un nou 8 Martie...

...sau, cam la fel, daca nu chiar acelasi (cu repetir), diferit fiind doar anul calendaristic; ma refer, bineinteles, la schimbarile pe care le tot asteptam si noi, femeile de afaceri, cu venirea fiecarei primaveri, nu doar din punct de vedere al statutului nostru social, dar – mai ales – al facilitatilor in mediul de afaceri neprietenos (ca sa folosesc un eufemism in loc de ostil) in care suntem nevoite sa ne desfasuram activitatea. Ar fi poate singurul si cel mai convingator semn de respect din partea barbatilor de stat din Romania pentru cele care sunt nu doar mame, sotii, surori, dar si partenerele barbatilor de afaceri in asigurarea unui trai decent populatiei acestei tari.
Din cate stiu, ziua dedicata femeii – chiar daca s-a incercat fortarea realitatii calendaristice prin legarea ei simbolica de un anume eveniment istoric – a rezultat in urma unei coroborari a mai multor actiuni social-politice, in diverse momente care au marcat istoria miscarii feministe.
Intr-un final, la Conferinta Muncitoarelor care a avut loc in Copenhaga in 1910, unde au participat peste 100 de femei din 17 tari, s-a adoptat o hotarare prin care s-a decis ca Ziua Femeii sa fie sarbatorita simultan in intreaga lume; si, cu toate ca a fost o decizie obiectiva, legata de vointa participantelor la respectivul eveniment, dublata ulterior de cea adoptata de ONU, in 1977 – care a batut-o in cuie la 8 martie – eu cred ca a existat si o circumstanta subiectiva, mai precis, o motivare subtila si subliminala.
Este vorba despre o influenta bio-psihologica legata de ciclicitatea anotimpurilor in care este angrenata fiinta umana, sub raportul ceasului sau biologic, care-i adapteaza functiile vitale sub influenta dimensiunii temporale. In paralel, in plan psihologic, o astfel de desemnare a fost asociata cu inceputul primaverii si cu renasterea, dar si cu nasterea si rolul destinat femeii in procesul evolutiv al umanitatii.
Renasterea naturii a fost dintotdeauna asociata, mental, cu femeia tocmai pentru ca ea a fost programata sa dea nastere vietii, umanitatea renascand prin fiecare noua generatie aparuta pe pamant. In mod similar, primavara, care trezeste natura la viata, revine ciclic pentru a-si indeplini misiunea. Oare este o pura coincidenta ca natura, ca si primavara, nu doar ca este de genul feminin, dar este denumita chiar Mama Natura?
Bineinteles, nici aceasta data de 8 Martie nu a scapat de contaminarea consumismului, care a transformat-o, inainte de toate, intr-o noua ocazie pentru recorduri de vanzari si profit in contul ingeniosilor. Este, totusi, adevarat ca – la pachet cu cele mai diverse cadouri – femeile primesc si un numar record de cuvinte magulitoare, o adevarata inflatie, de parca subconstientul incarcat al barbatilor ar incerca sa spele imaginea lasata in celelalte 364 de zile ale anului.
Sigur ca acest joc de societate, oficializat prin legi si unanim acceptat in ziua de azi, necesar, oarecum – prin nevoia de simbolistica a fiintei umane – imbraca aspecte mai mult sau mai putin formale, in functie de o multitudine de circumstante.
Din postura de femeie de afaceri, inca mai sper ca va veni si ziua in care barbatii de stat, atat de culanti in exprimarea admiratiei lor in spiritul tendintei actuale (politically correct), vor trata si in realitate, concret, cu ceva mai multa consideratie femeile de afaceri si contributia lor in societate; sau, poate – pentru a avea parte chiar si numai declarativ si formal de asa ceva – ar trebui sa votam spre sarbatorire oficiala, o zi a femeii de afaceri?
Si totusi, nu cred ca ar fi o idee prea fericita, caci n-ar fi exclus sa ne vedem intr-o dilema cu sanse minime de rezolvare: nu cumva, pentru a nu ne dezminti statutul, ni se va cere sa o sarbatorim tot prin munca?!
Dar, oricum ar fi si acest 8 MARTIE, avem dreptul sa speram mai mult de la viitoarele, asa incat va inmanez fiecareia dintre voi – prin intermediul acestei reviste – cate un martisor si va urez: Succes si La Cat Mai Multi Ani!

Articol publicat in Business Woman Magazine - 15 martie 2016 - 15 aprilie 2016.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Un nou 8 Martie...