Joi, 25 Mai 2017 11:15

Respect

In relatiile profesionale, procesul de sedimentare a sentimentului de respect este unul la vedere: persoana care poseda cunostinte profesionale potentate de calitati personale impune respect; este un proces care face apel la ratiune, derulandu-se pe baza unor constatari faptice si in urma unor analize rationale. In relatiile private, cele traditional cunoscute ca bazandu-se pe sentimentul de dragoste, de iubire, asa ceva nu este posibil – cel putin in faza initiala, cand valvataia iubirii orbeste ratiunea; cert este ca, in aceasta faza, reactia instinctiva este mai puternica decat ratiunea, in fata careia se impune. Abia dupa ce parjoleste sufletul cum se zice prin popor – iubirea face loc recunoasterii calitatilor personale pe care partenerul incepe sa le desluseasca prin perdeaua de fum care incepe sa se imprastie si sa le aprecieze. In final, aprecierea se transforma in RESPECT.
Dintr-o asemenea perspectiva, as putea spune ca respectul in relatiile private este reziduul iubirii, este esenta distilata a acesteia, rezultatul unei decantari in timp care ofera ratiunii elementele cu care sa opereze: daca acestea sunt pozitive, vor impune in mod inevitabil RESPECT.
Aceasta este explicatia pentru care femeile – mai mult decat o fac barbatii – cauta relatii stabile, de durata: ele sunt constiente ca acest proces are nevoie de timp pentru a parcurge drumul de la focul unei torte arzand la intensitate maxima catre analiza la rece a ceea ce ramane in urma valvatailor initiale.
FEMEIA – prin acel al 6-lea simt, specific ei, stie ca poseda o calitate care nu trebuie dovedita, ci doar descoperita, si anume, prin structura sa sufleteasca, rezultata din particularizarea naturii umane la genul feminin, femeia este programata sa-l readuca cu picioarele pe pamant pe barbat (care – prin aceeasi vointa a Creatorului – a fost programat sa se avante in vazduh).
Dintr-o perspectiva similara este abordata aceasta idee si in filozofia politica a lui Alexis de Tocqueville, in brilianta sa lucrare, Democracy in America. Studiind fundatia democratiei in comunitatile americane, el concluzioneaza ca stabilitatea acestora se datoreaza echilibrului indus in familie de catre natura femeii; daca la acest dat, fiecare femeie in parte lucreaza pentru a-si adauga cat mai multe merite personale, respectul nu o poate ocoli. Fiecare noua calitate adaugata prin dezvoltare personala constituie un motiv de a impune respect, atat partenerilor privati, cat si celor din domeniul de activitate profesionala.
Pentru noi, femeile de afaceri, respectul in relatiile profesionale reprezinta o provocare, tocmai pentru ca implica o cerinta cu tripla valenta: inspre proprii angajati, catre partenerii de afaceri si pentru clientii nostri.
Cuvantul care descrie cel mai fidel succesul respectului fata de proprii angajati este loialitate. Ideal ar fi sa reusim sa ne fondam relatiile profesionale in cadrul afacerii noastre pe acest sentiment, nu doar pe vertical in relatia angajator-angajat – ci si pe orizontala, intre angajatii nostri, pentru ca, asa cum am mai aratat si in alte ocazii, multi profesionisti petrec mai mult timp la serviciu decat acasa si de aceea calitatea relatiilor in interiorul companiei trebuie sa-i faca sa se simta intr-adevar ca in familie.
Succesul in relatiile cu clientii nostri trebuie sa se materializeze in fidelitatea acestora. Spre deosebire de activitatea precedenta – pe care o desfasuram in interiorul firmei noastre – aceasta presupune o orientare inspre exterior, avand drept suport activitatea de marketing; de aceea, este important sa alegem cu grija pe mana cui incredintam reputatia companiei noastre.
Cea de-a treia directie in care respectul joaca un rol hotarator in succesul afacerii noastre este reprezentata de parteneriatele pe care le stabilim in diverse ocazii; si aici exista un cuvant definitoriu al rezultatului obtinut prin respect, si anume colaborare. De calitatea colaboratorilor depinde – intr-o mare masura – succesul nostru.
Reiterand ideea de la care am plecat in scrierea acestui articol, RESPECTUL reprezinta fundatia relatiilor interumane, care nu poate fi construita decat in timp, printr-o atitudine concretizata in actiuni. In toate cele 3 plus ipostaze in care actionam – deci nu doar in calitate de femei de afaceri – este imperios necesar sa dovedim celorlalti ca pozitia noastra nu este una de superioritate, ci de intelegere a nevoilor lor; si asta pentru ca oamenii pot indura lipsuri de tot felul – frigul, foamea, oboseala – dar, aproape fara exceptie, nu suporta aroganta si lipsa de respect, care aduc atingere propriei lor demnitati.
De aceea, as incheia concluzionand intr-o nota in concordanta cu perioada care urmeaza, cea a sfintelor sarbatori de Paste: RESPECTUL presupune SMERENIE.

Articol publicat in Business Woman Magazine - 15 aprilie 2017 - 15 mai 2017.
Puteti citi articolul si pe businesswoman.ro.


Scrie un comentariu


Codul de securitate
Actualizeaza imaginea

sus
Te afli aici: Opiniile mele Respect